Geestelijke gezondheid

Geestelijke gezondheid is dé basis voor gezondheid en welbevinden voor het hele leven

1 op 3 Vlamingen voelt zich niet fit in zijn hoofd. Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Ben je verdrietig, bang, heb je veel zorgen? Dan is het belangrijk om erover te praten!

Stad Damme wil helpen om hier een verschil te maken, door een omgeving te creëren die zowel kinderen, jongeren, volwassenen,... ondersteunt én versterkt. Een Warme stad vormen dus.

Heb je het moeilijk? Praat erover!

Kan je niet terecht bij vrienden of familie om over je gevoelens of problemen te praten? Dan zijn er heel wat professionals die voor je klaarstaan en een luisterend oor kunnen bieden. Neem contact op met een van deze organisaties:

Huisarts

Jouw huisarts kent jou goed en is ook op de hoogte van jouw voorgeschiedenis en achtergrond. De huisarts kan jou, waar nodig, ook doorverwijzen naar een geschikte hulpverlener of instelling.

CAW - JAC

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk helpt mensen met al hun vragen en problemen. Een moeilijke relatie. Persoonlijke moeilijkheden. Financiële, administratieve, juridische of materiële problemen. Problemen in je gezin, familie of je ruimere sociale omgeving…
Je kan bellen naar het gratis nummer 0800 13 500 (9u-17u), mailen of chatten (ma tot vrij van 13u-17u).

Jongeren tot en met 25 kunnen terecht bij het JAC. Waar het CAW zich inzet voor het welzijn van volwassenen, doet het JAC dat voor jongeren. Ook met het JAC kan je bellen op het nummer 0478 99 00 37, mailen of chatten (ma tot vrij van 13u tot 19u).

CLB - Centrum voor Leerlingenbegeleiding

Zit je ergens mee? Blijf er niet mee zitten en chat of kom langs bij je CLB. Je kan helemaal los van je ouders bij het CLB aankloppen… en ook los van de school. Ze zullen heel goed naar je luisteren en doen hun best om je te helpen. Je kan er terecht met vragen of moeilijkheden over jezelf, je school, vrienden, thuis, je lijf,... Contacteer het CLB via de chat (ma, di, do van 17u-21u en op wo van 14u-21u.

Tele-Onthaal - 106

Soms moet je al je moed bijeen rapen voor een gesprek. Of vraag je je af of zo?n gesprek wel veilig is. Om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken om te praten, houdt Tele-Onthaal de drempel zo laag mogelijk. Je kan er gratis en anoniem terecht met jouw grote en kleine zorgen. Tele-Onthaal is altijd open. Via de telefoon (nummer 106) dag en nacht, ook in het weekend en op feestdagen. Zonder sluitingsuren. Chatten kan elke avond vanaf 18u en op woensdag- en zondagnamiddag al vanaf 15u.

Zelfmoordlijn - 1813

Lijkt zelfmoord soms nog de enige oplossing? Je wil niet meer denken of voelen? Je staat op een keerpunt, er moet iets veranderen. Praat over je zelfmoordgedachten. De deskundige vrijwilligers van de zelfmoordlijn luisteren naar jouw verhaal. Anoniem, eerlijk en zonder oordeel.

Ken je iemand die aan zelfmoord denkt of die een poging ondernam? Vang je signalen of zelfmoordgedachten op van iemand uit je naaste omgeving? Negeer ze niet, er zijn verschillende manieren waarop je kan helpen.

Je kan de Zelfmoordlijn contacteren via telefoon op het nummer 1813 (24/7 bereikbaar) of via chat (van 17u-00u)

De Druglijn - 078 15 10 20

Voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken. Je kan anoniem contact opnemen met de Druglijn via telefoon op het nummer 078 15 10 20 (ma tot vrij van 10u-20u), chat (ma tot vrij van 12u-18u) of e-mail. Voor jezelf of wanneer je bezorgd bent om iemand.

AWEL - 102

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal, een probleem. Je kan contact opnemen met Awel via e-mail, telefoon 102 (van 16u-22u, behalve op zon- en feestdagen) of de chat (van 17u-22u). Er is ook een forum waarop je vragen kunt stellen of antwoorden geven aan leeftijdsgenoten.

Nupraatikerover.be

Nupraatikerover.be is een chatbox voor minderjarigen die vragen hebben over of slachtoffer zijn van mishandeling, verwaarlozing of seksueel geweld. Je kan hier gratis en anoniem chatten met een professionele medewerker van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (ma, di en do van 19u-22u en op woe van 14u-22u).

1712

Professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen. Je kan hen bellen op het nummer 1712 (ma-vrij van 9u-18u), mailen (24/7) of chatten (ma-do van 13u-17u en van 18u-22u).

Luisterende oren

Op Luisterende oren staan telefoonnummers waar mensen die geconfronteerd worden met partnergeweld naar kunnen bellen (in verschillende talen).

Geestelijke gezondheid

Openingsuren & contact

Sociaal Huis

adres
Brouwerijstraat 48340 Sijsele (Damme)
Tel.
050 67 28 40

Dienst Sociale zaken

adres
Brouwerijstraat 48340 Sijsele (Damme)
Tel.
050 67 28 40

Deel deze pagina