naar top

46 bouwkavels te koop in Sijsele - voorrang voor Dammenaars

In de nieuwe verkaveling Stakendijke 2 achter de zorgsite in Sijsele bieden WVI en Stad Damme 46 bouwkavels aan. De keuze van architect en aannemer is vrij. Bovendien krijgen inwoners en mensen die in Damme werken voorrang. De stukken bouwgrond hebben een oppervlakte van 225 tot 664m².

In het centrum van Sijsele realiseert WVI samen met Stad Damme, sociale huisvestingsmaatschappij Vivendo en bouwpromotoren Durabrik, Matexi en Danneels het hedendaags woonproject Stakendijke. De komende jaren zullen er op de nieuwe woonsite naast woonzorgcentrum De Stek 136 huizen en appartementen worden gebouwd. “Vandaag lanceren we met trots de verkoop van 46 bouwkavels”, zegt Geert Sanders, algemeen directeur WVI. “Je bouwt zelf met een architect en één of verschillende aannemers naar keuze. Bovendien krijgen inwoners van Damme, of mensen die in de stad werken, voorrang bij de start van de verkoop.”

“Wonen in Damme blijft hot”, zegt burgemeester Joachim Coens. “Nu het woonproject Spermalie bijna is uitverkocht, zijn we blij dat we een betaalbaar woonaanbod kunnen blijven aanbieden. Met het woonproject Stakendijke willen we een goede sociale mix van huurders en kopers tot stand brengen. Deze nieuwe buurt beschikt bovendien over heel wat troeven: de woningen worden verbonden door een centrale groenweide met gras, bloemen en water, op wandel- en fietsafstand van de winkels en het sportpark ’t Veld en vlotte (fiets)verbindingen richting Brugge en Maldegem. De slimme keuzes voor duurzaamheid, verscheidenheid in woontypes en een groene omgeving dragen bij tot meer woonplezier.”

6 open, 39 halfopen en 1 gesloten

“In totaal bieden we 46 vrije bouwkavels aan met oppervlaktes van 225m² tot 664 m²”, vult Geert Sanders aan. “6 voor open bebouwing, 39 voor halfopen bebouwing en 1 voor gesloten bebouwing. Er werd gekozen voor een variatie aan woontypes. Zo proberen we in te spelen op de verschillende bouwwensen van onze toekomstige kopers. Denk maar aan het ruim aanbod koppelwoningen en vrijstaande woningen met de keuze uit een plat of hellend dak, maar ook betaalbaarheid vormt een belangrijke troef. Zo starten de grondprijzen al vanaf 65.000 euro. De gemiddelde prijs per vierkante bedraagt 300 euro.”

De nieuwe woonbuurt krijgt er ook een centrale ontmoetingsplaats bij: een groenweide van bijna 0,5 ha met open water waar het heerlijk vertoeven zal zijn. Deze infiltratiebekkens met open structuur staan ook in voor een duurzaam regenwaterverhaal. Zo wordt het overtollige regenwater van de woningen en rijwegen opgevangen, en hier verzameld. Het regenwater van de straat tussen het bekken en de Veldstraat infiltreert ter plaatse door middel van 2 wadi’s en een infiltratieriool. Deze natuurvriendelijke wadi’s worden ingekleed in het landschap.

Woonerf

Het woonproject is opgevat als een woonerf waar voetgangers en fietsers baas zijn. Auto’s kunnen de woonsite enkel bereiken via de Veldstraat en de Brouwerijstraat, en wordt versterkt door heel wat wandel- en fietsdoorsteken. Vanaf de Nieuwe weg kan je via een voetgangers- en fietsverbinding het nieuwe woonproject bereiken. De groenzone wordt voorzien van een verhard wandel- en fietspad, zodat je veilig naar de Brouwerijstraat of Veldstraat kan. Via de Veldstraat sta je bovendien in een mum van tijd aan het fietspad op de oude spoorwegbedding tussen Brugge en Sijsele, beter bekend als de abdijenroute.

 “Met dit project wil Stad Damme een antwoord bieden op het nijpend tekort aan betaalbare bouwgrond in Sijsele, maar meteen ook inspelen op de tendens van gezinsverdunning en vergrijzing - die om nieuwe woningtypes vraagt”, vertelt schepen voor woonbeleid Christoph De Sutter. “Het resultaat is een nieuwe woonbuurt die jong en oud samenbrengt in een aangename woonomgeving.”

Interesse?

Geïnteresseerde kandidaat-kopers kunnen zich inschrijven voor de aankoop van een lot bouwgrond via www.wvi.be/burger/inschrijven-wachtlijst. Elke geregistreerde kandidaat-koper op de wachtlijst ontvangt een uitnodiging voor het infomoment in mei.

Voor meer informatie, neem contact op via telefoon 050 36 71 71 of e-mail wonen@wvi.be of neem een kijkje op de projectwebsite via www.wvi.be/burger/bouwgrond-kopen.

Voor een sociale koopwoning, huurwoning of -appartement kan je terecht bij sociale huisvestingsmaatschapij Vivendo via www.vivendo.be.

Meer informatie over de koopwoningen of -appartementen via www.durabrik.be, www.matexi.be of www.danneels.be.

Gepubliceerd op dinsdag 28 maart 2023