Fairtrade | Gratis film Honeyland met receptie

De werkgroep Damme FairtradeGemeente organiseert tijdens de geschenkenbeurs van Oxfam Wereldwinkel een gratis filmvoorstelling. Nadien wordt een gratis fair drankje en hapje aangeboden. Honeyland vertelt het verhaal van de imkervrouw Hatidze die in een afgelegen gebied van Noord-Macedonië voor haar stokoude en blinde moeder zorgt. Het geduld dat ze zich bij het telen van wilde bijenhon...

Wanneer

  • za 09 dec 23
    van 20.00 u tot 22.30 u

Prijs

Gratis

Waar

naam
Cultuurfabriek
adres
Stationsstraat 228340 Damme

Info

De werkgroep Damme FairtradeGemeente organiseert tijdens de geschenkenbeurs van Oxfam Wereldwinkel een gratis filmvoorstelling. Nadien wordt een gratis fair drankje en hapje aangeboden.

Honeyland vertelt het verhaal van de imkervrouw Hatidze die in een afgelegen gebied van Noord-Macedonië voor haar stokoude en blinde moeder zorgt. Het geduld dat ze zich bij het telen van wilde bijenhoning meester maakte, heeft ze uit oude tradities. Zonder imkerpak beklimt ze steile bergflanken om de bijenkolonies op te speuren en er honing te cultiveren. Haar gouden regel past ze met liefde toe: ze neemt slechts de helft van de honing en laat steeds de andere helft voor de bijen. Op die manier heeft ze net voldoende afzet op het marktje op zo'n vier uur loopafstand, om in hun levensonderhoud te voorzien.
Op een dag arriveert een rumoerige familie met een oude woonwagen, zeven onhandelbare kinderen en een kudde koeien, de voorbode voor het naderende einde van Hatidzes getrouwe leven. De zeer arme Turkse familie settelt zich naast hun huis en ziet onmiddellijk ook de opportuniteit om van de honingwinst te leven. Helaas is dat geen goede zaak voor de bijen. Honeyland toont het broze evenwicht tussen mens en natuur in een visueel verbluffende, poëtische documentaire met als resultaat: een honingzoete indruk van bedreigde tradities.