naar top

De stroomvoorspeller voor zonne- en windenergie

Je kan voortaan zien hoeveel energie onze zonnepanelen en windturbines op land produceren, en hoeveel ze morgen zullen opbrengen.

Het aandeel zonne- en windenergie wordt altijd maar belangrijker in onze energieproductie. Hoeveel stroom produceren de zonnepanelen en de windturbines in Vlaanderen, in onze provincie of onze stad? In welke maand produceren we meest hernieuwbare energie. Wat zijn de topdagen? Voor een antwoord op deze vragen kan je terecht op de Stroomvoorspeller, een nieuwe website van het Vlaams Energieagentschap.

Je ziet er bijvoorbeeld dat er in de eerste 11 maanden van dit jaar 4,6 Gigawatt uur (GWh) zonnestroom geproduceerd is op grondgebied Damme. Dat is 4 600 000 000kWh, het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 1 419 gezinnen.

Maar de Stroomvoorspeller toont niet alleen statistieken. Op www.stroomvoorspeller.be volg je uur per uur hoeveel energie de zonnepanelen en windturbines in Vlaanderen produceren. Je ziet ook de voorspelling voor morgen. 
Het Vlaams Energieagentschap hoopt dat je zal kijken op welk uur van de dag je het beste een wasmachine of wasdroger kan aanzetten of de elektrische auto opladen. 

Het praktische nut?

Wie zal dagelijks naar de Stroomversneller kijken? Eigenlijk is dat niet nodig. Je kunt ook gewoon door het raam zien of de zon schijnt en de wind waait. Bovendien is het kort door de bocht om alleen rekening te houden met het aanbod (groene) stroom. De Stroomvoorspeller leert ons inderdaad wanneer er veel groene stroom beschikbaar is. De Stroomvoorspeller houdt echter geen rekening met de wisseling van de vraag. We weten dat er in de stroomvraag een ochtendpiek en een (nog hogere) avondpiek is. De vraag naar stroom piekt op werkdagen tussen 17 uur en 20 uur. Als we stroomtekorten willen vermijden dan gebruiken we onze grote stroomverbruikers best buiten deze piekuren, en zeker als het ook nog koud is (grote vraag) en windstil (weinig aanbod).

Gepubliceerd op vrijdag 21 december 2018
stroomvoorspeller voor zonne- en windenergie

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina