naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Eerste snellaadpaal voor elektrische auto's in Sijsele

Gewone laadpalen waren er al op grondgebied Damme, maar nu kan je ook terecht bij een snellader aan de vernieuwde Lidl in Sijsele. Gratis nog wel.

Publieke laadpalen

De gemeenten plaatsen tussen half 2017 en eind 2020 in Vlaanderen enkele duizenden publieke laadpalen. Je kan er een elektrische auto en een stekkerhybride opladen. Dat doe je terwijl je op je bestemming bent. Wisselstroom laden gaat nu eenmaal relatief langzaam. De laadsnelheid hangt niet alleen af van de paal. Meestal is het laadvermogen van de auto kleiner dan wat het laadpunt kan leveren.

Daarnaast zijn er publieke snelladers. Je vindt ze vooral langs of in de buurt van autosnelwegen. Je kan er gelijkstroom laden, dat gaat vrij snel. Het vermogen is meestal 50 kW maar er verschijnen nu ook laadpalen met een hoger vermogen. Je kan aan de meeste snellaadpalen niet alleen gelijkstroom laden, er is ook een kabel voor wisselstroom.

Semi-publieke laadpalen

Ook handelaars en horecazaken kunnen voor hun klanten een laadpunt installeren. Op de parkeerplaats van de vernieuwde Lidl in Sijsele staat een snellader. Klanten kunnen er gratis terecht terwijl ze winkelen. Een laadpas is dus niet nodig. Je hoeft je niet aan te melden in de winkel maar je kunt alleen laden tijdens de openingsuren (van maandag tot zaterdag).

Je hoeft geen eigen laadkabel mee te brengen, de 3 laadkabels hangen vast aan de paal. Aan het andere eind van elke kabel zit een EV-connector die op de elektrische auto past. Er is een kabel met connector voor auto’s met het Japanse CHAdeMO laadsysteem en een kabel met connector voor auto’s die gebruikmaken van het Europese CCS laadsysteem. Het vermogen bedraagt telkens 50 kW (gelijkstroom). De derde kabel heeft een connector type 2 (‘Mennekens’) en levert maximaal 43 kW (wisselstroom).

Je kunt op het scherm van de laadpaal zien hoelang de auto zou moeten laden tot de batterij vol is. Maar het heeft weinig zin langer te winkelen dan nodig. Het laadproces vertraagt namelijk zodra de batterij zowat 80 procent geladen is. Daarna zal de laadstroom stelselmatig zakken. De laatste procenten laadt de batterij erg traag. Die 80 procent is maar een gemiddelde voor alle elektrische auto’s. Bij sommige modellen vertraagt het laadproces al eerder.

Bij een laadpaal van Lidl zijn er twee parkeerplaatsen gereserveerd voor auto’s die stroom laden. Er kunnen twee auto’s tegelijk laden als de ene auto gelijkstroom laadt en de andere wisselstroom. Zolang de CHAdeMO connector in gebruik is kan men de CCS connector niet gebruiken, en omgekeerd kan men deCHAdeMO-connector niet gebruiken als de CCS connector al stroom levert.

Het nadeel van snelladen

Gratis laden is aanlokkelijk. Maar te vaak snelladen is niet goed voor de ‘gezondheid’ van de batterij. Je riskeert dat de maximale actieradius van je auto snel afneemt. Dat komt door de temperatuurverhoging van de batterijen bij snellaadbeurten. Dat is minder een probleem als de auto over een actieve luchtkoeling, of nog beter, vloeistofkoeling beschikt.

Je kan natuurlijk ook wisselstroom laden aan de derde laadkabel. Maar alleen de oudere Renault ZOE Q90 kan de beschikbare 43 kW laden. Het maximale laadvermogen van de nieuwere Renault ZOE R bedraagt 22 kW. De ZOE laadt over 3 fasen, zo gaat een laadbeurt 3 keer sneller dan bij veel andere auto’s. De meeste andere auto’s laden namelijk wisselstroom over 1 fase. Hun laadvermogen bedraagt maximaal ongeveer 7 kW.

Waar?

Er zijn nog vestigingen van Lidl waar je gratis kan snelladen. Deze laadpalen kan je niet allemaal vinden op www.milieuvriendelijkevoertuigen.be/laadpalen, je zoekt ze beter op https://nl.chargemap.com/networks/lidl#

Let op: bij enkele vestigingen is het vermogen van de snellaadpunten beperkt tot maximum 20 kW, één keer zelfs tot 10 kW.

Het is voordelig als je bij Lidl terecht kan als je ergens onderweg moet bijladen. Laden aan een betalende snellaadpaal is namelijk twee tot drie keer duurder dan thuis laden. Je hebt wel meer risico dat een laadpaal al bezet is als het gebruik ervan gratis is. Maar voorlopig zijn er nog niet zoveel e-auto’s op de weg.

Gepubliceerd op vrijdag 21 december 2018
snellaadpaal Lidl Sijsele

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina