naar top

De gevolgen van de invoering van de digitale meter voor zonnepanelen

Er komen belangrijke wijzigingen voor (oude en nieuwe) eigenaars van zonnepanelen. Deze eigenaars kunnen er voordeel mee doen als ze slim inspelen op de veranderingen.

De marktprijs voor elektriciteit is de jongste maanden gestegen. Dat is de prijs die de producenten aanrekenen aan de leveranciers. De leveranciers rekenen de stijgende prijzen door aan hun klanten. Eigenaars van zonnepanelen hebben daar weinig of geen last van. Maar voor hen staan er belangrijke wijzigingen voor de deur. 

Zelfconsumptie loont

Volgens de huidige planning zal elke nieuw geplaatste meter vanaf half 2019 digitaal zijn.

Wat betekent die digitale meter voor het rendement van zonnepanelen? Een digitale meter registreert afzonderlijk afname en injectie waar dit bij een klassieke Ferrarismeter niet het geval is. Tot vijftien jaar na de datum van ingebruikname van de installatie kan het voordeel van de terugdraaiende meter toch behouden blijven. Dat beloofde de Vlaamse minister van Energie. De energieregulator VREG zegt echter dat dit alleen geldt voor het gedeelte elektriciteit en de heffingen, slechts een deel van de totaalfactuur dus. Hier staat wel tegenover dat het prosumententarief verdwijnt. 

 

Het prosumententarief is een vergoeding die eigenaars van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het netwerk. Dat bedrag gaat naar de regionale netbeheerder, niet naar de overheid. De hoogte van het tarief hangt af van het vermogen van de omvormer die zonne-energie omzet in bruikbare stroom. Hoe groter het vermogen van de omvormer, hoe hoger het prosumententarief. Per regio zijn er kleine tariefverschillen. Bij ons betaal je in 2018 99,61 euro per kW vermogen van de omvormer. In 2019 daalt het tarief tot ongeveer 90 euro per kW.

 

Vlaams minister van Energie Tommelein vindt dat mensen met zonnepanelen zelf zouden moeten kunnen kiezen: ofwel het voordeel van de terugdraaiende meter behouden en het prosumententarief blijven betalen, ofwel geen voordeel van de terugdraaiende meter meer maar dan ook geen prosumententarief. Maar de Vlaamse minister voor Energie is niet bevoegd over het prosumententarief. De minister is wel bevoegd over de plaatsing van de digitale meter. Minister Tommelein heeft verklaard dat hij de plaatsing van de digitale meter bij eigenaars van zonnepanelen wil uitstellen zolang er geen duidelijkheid is over de impact op de consument bij wegvallen van de terugdraaiende teller. Het is bekend dat Lydia Peeters op 1 januari Bart Tommelein opvolgt als minister. We veronderstellen dat zij geen ander standpunt zal innemen. Vooralsnog ziet het er dus naar uit dat de digitale meter eerst geplaatst zal worden bij nieuwe huizen, bij huizen die ingrijpend energetische gerenoveerd worden en bij wie een budgetmeter heeft maar nog niet bij wie al zonnepanelen heeft.

Is het nieuwe systeem voordelig of nadelig als je zonnepanelen hebt? Dat hangt af van de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt terwijl de zonnepanelen stroom produceren. Hoe meer zelfconsumptie, hoe gunstiger.

De regulator van de energiemarkt VREG heeft een berekeningstool gemaakt om de zelfconsumptie in te schatten.

Het nieuwe systeem zal voordelig zijn voor mensen die overdag vaak thuis zijn (gepensioneerden, thuiswerkers, …). Zij kunnen bijvoorbeeld ’s middags (elektrisch) koken of een elektrische auto opladen. Wie overdag zelden thuis is, zou voordeel kunnen doen met een thuisbatterij, maar zo’n batterij is (voorlopig?) nog duur.

Nog belangrijk: de productie van naar het zuiden gerichte zonnepanelen piekt rond de middag. Als je overdag uit werken gaat en dus vooral elektriciteit verbruikt na 17 uur kunnen meer naar het westen gerichte zonnepanelen voordeliger worden ook al is de productiepiek iets minder hoog.

Stroomoverschot verkopen

Ten vroegste in 2020 zal de datacommunicatie tussen netbeheerders en leveranciers veranderen. Voor eigenaars van zonnepanelen is het dan mogelijk om het gedeelte onder nul van de terugdraaiende teller te verkopen aan de leverancier. Dat is aan de marktprijs van zonne-energie. In 2019 zou dat ongeveer 4,5 cent per kWh zijn. Vandaag krijg je niets voor een overschot. 4,5 cent per kWh is natuurlijk niet veel. Je kunt dus beter een overschot nuttig gebruiken. Maar dat brengt niet altijd even veel op.

Als je het overschot gebruikt voor elektrische bijverwarming dan bespaar je op gas. Als je het overschot gebruikt om elektrisch te rijden dan bespaar je op benzine. Dat laatste brengt meer op, want benzine wordt veel zwaarder belast en is dus duurder dan gas. Bovendien zet een elektromotor energie veel efficiënter om in beweging dan de verbrandingsmotor van een fossiele auto dat doet.

 

Gepubliceerd op vrijdag 21 december 2018
digitale meter

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina