naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Roel Jacobus eerste Damse stadsfilosoof

Stad Damme maakt naar aanleiding van Gedichtendag haar nieuwe stadsdichter bekend. Na muzikale en beeldende stadsdichters – stadskunstenaars - komt Damme opnieuw verrassend uit de hoek. Ditmaal wordt journalist en liedjesschrijver Roel Jacobus voor twee jaar als stadsfilosoof aangesteld.

Gedichtendag opent traditioneel de Poëzieweek op de laatste donderdag van januari. Dit is ook de aanleiding voor stad Damme om hun nieuwe stadsdichter bekend te maken. De verkozen stadsdichter mag twee jaar lang de eretitel dragen. 

“Vorige keren waren we al origineel door muzikale en beeldende kunstenaars als stadsdichters aan te stellen”, zegt burgemeester Joachim Coens. “Dat is ons goed bevallen. We gaan nu verder op dat elan en kiezen we voor de aanstelling van een stadsfilosoof. Poëzie belicht op kernachtige wijze een onderwerp maar ook filosofie wil een verlangen uitdrukken en een streven naar kennis en wijsheid. Het houdt ons een spiegel voor, het doet ons stilstaan bij de vraagstukken van het leven. En dat hopen we ook met de aanstelling van Roel Jacobus als stadsfilosoof te bereiken. Zo geven we invulling aan Damme als onthaaste stad.”

Roel Jacobus (48) uit deelgemeente Sijsele is journalist en zanger-bassist van de rockband Beuk. Tijdens zijn studies communicatiewetenschappen aan de VUB was filosofie een favoriet keuzevak. “Filosofie lag me omdat ik opgroeide met de levenswijsheden die mijn grootouders me meegaven” vertelt hij. “In OLVA werden mijn wereldlijke inzichten aangescherpt. Als stadsfilosoof zal ik iedereen proberen mee te nemen. We denken allemaal wel eens: moeder, waarom leven wij? Wat doen wij hier? Wat als we ergens anders waren? Wat als we dingen anders deden? Wat als, wat als, wat als… Soms moet je eens ferm scheef naar verleden, heden en toekomst kijken om te ontdekken wat echt belangrijk is.”

Roel Jacobus wordt de eerste stadsfilosoof. Eerder werden Frederiek Lucien De Laere, Frank Adam, Delphine Lecompte, Sara Hoste, Roland Van de Velde en het duo Johan Six en Johan Rotsaert tot stadsdichters gekroond.

 
Gepubliceerd op woensdag 30 januari 2019
Voorstelling stadsfilosoof

Openingsuren & contact

UiTbalie @ Cultuurfabriek

adres
Stationsstraat 228340 Sijsele (Damme)
Tel.
050 28 84 55

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina