naar top

Nieuwe premie voor vervanging van kachel of open haard

Sinds kort kan je een Vlaamse premie krijgen voor de vervanging van een kachel op hout of steenkool of voor de vervanging van een open haard. Verwarmen met gas in plaats van met hout of steenkool moet zorgen voor schonere lucht.

Ben je de bewoner of de verhuurder van een woning met een open haard of een kachel op steenkool of op hout? Je kunt nu een Vlaamse premie tot 250 euro aanvragen als je de kachel of haard vervangt door een nieuwe gaskachel of een ingebouwde gashaard met energielabel A. Veel gezinnen kunnen zelfs tot 1 000 euro krijgen.

 

Voorwaarden

Welke toestellen kan je vervangen met de premie? Aan welke voorwaarden moet het nieuwe verwarmingssysteem voldoen? Hoeveel bedraagt de premie? Hoe kan je de premie aanvragen?

Antwoorden op deze vragen vind je hier

 

Waarom?

Open haarden en (vooral oude) kachels zijn rampzalig voor de luchtkwaliteit. Dat blijkt duidelijk uit deze tabel met de gemiddelde uitstoot van fijn stof. Ter vergelijking staat in de tabel ook de uitstoot van verwarming op stookolie en gas.

De tabel geeft de uitstoot van fijn stof (PM 10 per gigajoule energie-inhoud van de brandstof). Zo kan men de verschillende brandstoffen vergelijken.

 

Open haard 840
Houtkachel voor 2000 760
Houtkachel na 2000 380
Oude kolenkachel 450
Moderne kolenkachel 240
Accumulatiekachel(bijvoorbeeld speksteenkachel) 95
Kachels vanaf 2007 52
Pelletkachel 29
Verwarming op stookolie 1,9
Verwarming op aardgas 1,2

Bron: Vlaamse overheid, Departement Omgeving 

Het gaat om uitstootwaarden uit de praktijk en niet uit labotesten. Zelfs bij efficiënte kachelmodellen heeft de kwaliteit van de gebruikte brandstof en de manier waarop de kachel gebruikt wordt, grote invloed op de uitstoot van de kachel. Dus zelfs bij de beste toestellen, is het nodig om de kachel op een goede manier te gebruiken. De uitstoot is veel hoger dan de waarden in de tabel als je de kachel verkeerd gebruikt of verkeerd stookt.

 

Wil je meer weten over de invloed van houtverbranding op de luchtkwaliteit en de gevolgen voor onze gezondheid? Klik dan hier

 

Gepubliceerd op vrijdag 08 maart 2019
oude houtkachel

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina