naar top

Schoon Boeren

“Schoon Boeren” toont hoe onze land- en tuinbouwers zorg dragen voor de bodem, hun dieren, de teelt en hun producten. De landbouwers gaan elk op hun manier de uitdaging aan om steeds duurzamer te werken. Ze combineren met succes de traditionele stiel met de nieuwste technologie.

De campagne

Inagro en de provincie West-Vlaanderen organiseren jaarlijks een regiocampagne waarbij telkens zes land- en tuinbouwers uit drie West-Vlaamse gemeenten vertellen over de kleine en grote stappen die ze zetten op vlak van duurzaamheid. In 2019 zijn Damme, Knokke-Heist en Brugge aan de beurt.

De weg naar duurzame landbouw is bezaaid met talloze hindernissen. Of het nu wetgeving is of de eigen overtuiging, het blijft voor de moderne landbouwer een moeilijke evenwichtsoefening om antwoorden te vinden op de vele uitdagingen om duurzaam te boeren.

Kennis maken

In het handige compacte boekje dat u als Dammenaar begin april in uw brievenbus vond, kon u al kennis maken met alle “Schone Boeren”. Wilt u hun bedrijf en hun duurzame troeven zelf ontdekken, schrijf u dan in voor de diverse activiteiten die dit jaar georganiseerd worden. Dat kan op de website www.schoonboeren.be. U vindt er ook de uitgebreide verhalen van de ambassadeurs en de link naar de Facebookpagina van de campagne.

Fiets en win

De initiatiefnemers stippelden twee fietsroutes uit die voorbij al de Schone Boeren passeren (let wel: u kunt de bedrijven niet zomaar vrij bezoeken). Neemt u tijdens het fietsen deel aan de fietszoektocht dan kunt u een waardebon van 25 euro aan streekproducten winnen. U kunt de compacte fietskaarten zelf ophalen op de website www.schoonboeren.be/fietsroutes. Uitgebreide kaarten zijn gratis verkrijgbaar bij Toerisme Damme.

Maak kennis met de Damse Schone Boeren

Aardbeien Depestel

Het bedrijf groeide in dertig jaar tijd van 2 500 plantjes tot een miljoen planten. Luc en Steven kweken bijna het hele jaar rond aardbeien die u het water in de mond brengen. Klanten komen soms van heel ver om ze te proeven.

In de aardbeienteelt is water ongetwijfeld de kostbaarste bron waarmee spaarzaam omgegaan moet worden. Het regenwater van de serres wordt opgevangen in een gigantisch bekken. 70% van het water wordt door de planten opgenomen. De overige 30% wordt opgevangen, ontsmet en daarna hergebruikt. Er gaat dus niets van het water verloren. Ook de CO2 uit de serres wordt gerecupereerd en hergebruikt.

't Meerschhof

Wie de prachtige koeien van ’t Meerschhof ziet grazen in de polders waant zich meteen in een schilderij. Thierry Van Holm en zijn ouders kweken twee runderrassen: de Maine Anjou voor het vlees en de Holstein voor de melk. Met die melk maakt echtgenote Sandy Vantorre ijs dat verkocht wordt in hun ijssalon in Duinbergen. Ze laten de mensen blind proeven en dan is het soms grappig om te zien dat ze de echte, natuurlijke smaken niet meer herkennen.Holm en zijn ouders twee rundderrassen. De Maine Anjou voor het vlees en de Holstein voor de melk. Met die melk maakt echtgenote Sandy Vantorre ijs dat verkocht wordt in hun ijssalon in Duinbergen.

Voor je ijs kunt maken, heb je melk nodig. In de ruime, nette stallen beschikken de koeien over ligmatrassen die bijdragen tot hun welzijn. Thierry en Sandy gebruiken ook schone energie. Twee derde van hun verbruik komt van zonnepanelen en ze hergebruiken de warmte die door bepaalde machines geproduceerd wordt. Het regenwater wordt onder de stallen opgevangen en gebruikt om de dieren en de machines te reinigen.

Gepubliceerd op dinsdag 02 april 2019
schoon boeren

Openingsuren & contact

Dienst Socio-economische Zaken

adres
Vissersstraat 2a8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 55

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina