naar top

Pak de buxusmot kordaat aan

De buxusmot verspreidt zich in sneltempo door Vlaanderen. De vraatschade door de rupsen zorgt voor grote bezorgdheid bij tuinliefhebbers en kwekers. Een correcte en efficiënte aanpak houdt deze plaag onder controle.

Er zijn weinig zowel doeltreffende als milieuvriendelijke mogelijkheden bekend om de buxus te beschermen.

Welke bestrijdingstechnieken toepassen?

Rupsen en poppen fysisch verwijderen

Pak de plaag aan als je rupsen ziet in april, juli en september. Geef eerst de buxusplanten een snoeibeurt om haarden met poppen en eitjes te verwijderen. Pluk de rupsen met de hand weg.

Biologische bestrijding

Bij biologische insecticiden zijn de werkzame stoffen afkomstig van een bron uit de natuur, bijvoorbeeld uit plantenextracten. Nadeel is dat veel producten niet-selectief zijn en dus schadelijk voor alle insecten en niet enkel de buxusmot. Het gebruik van al deze producten wordt afgeraden tijdens de bloeiperiode van de buxus (meestal in april) omdat het risico's inhoudt voor de bestuivende insecten. Om dezelfde reden wordt best niet gespoten op buxusplanten in de onmiddellijke omgeving van bloemperken met nectarplanten in volle bloei of in moestuinen.

Van producten met aaltjes is niet geweten of ze afdoende werkzaam zijn in de tuin en bacteriepreparaten zijn niet beschikbaar voor particulieren. Feromoonvallen geven een goede aanduiding van de aanwezigheid van vlinders, maar zijn immers geen bestrijdingsmiddel.

Chemische bestrijding

Er bestaan ook chemische bestrijdingsmiddelen, maar die worden afgeraden wegens de schade aan het milieu. Meer informatie over de bestrijding vindt u op de website van de Landelijke Gilden.

Alternatief

Uw buxusplant vervangen door een andere plant. De plant Ilex crenata ‘Blondie’ lijkt als twee druppels water op Buxus. U kunt de buxus ook vervangen door inheemse bloemen, struiken en bomen. Wilde liguster kunt u net als buxus snoeien in gekke vormen. Met marjolein kunt u lage buxusbollen vervangen. Meidoorn, veldesdoorn en haagbeuk zijn geschikt voor hogere hagen. Ten slotte kunt u tot midden mei wilde bloemen zaaien die nectar en stuifmeel produceren. Zo creëert u in de eigen tuin een plekje waar die honderden prachtige, nuttige en inheemse soorten wel iets aan hebben.

Verwijderen

Het verwijderen van uw buxusplant vereist ook de nodige aandacht voor het afvoeren en aanbieden van snoeiresten van aangetaste buxus:

  • Bewaar de aangetaste resten niet te lang in de tuin of garage, maar breng ze zo snel mogelijk naar het kringlooppark of biedt ze aan tijdens de eerstvolgende groenophaling aan huis.
  • Zorg er bij het vervoer naar het kringlooppark voor dat het buxusmateriaal afgedekt is of in gesloten plastic zakken zit om verspreiding onderweg tegen te gaan. Het afdekzeil en de plastic zakken zelf horen uiteraard niet bij het groenafval.
  • Let er in het kringlooppark op dat de resten bij een groenfractie terechtkomen die gecomposteerd wordt. Het plantenmateriaal composteert bij hoge temperaturen zodat de eitjes, rupsen en poppen het niet overleven.
  • Bied u (kleinere hoeveelheden) aangetaste buxus aan tijdens de groenophaling aan huis? Zorg er dan voor dat het deksel van uw groencontainer helemaal gesloten is om verdere verspreiding te voorkomen.
  • Gebruik de aangetaste buxusresten niet in uw compostvat of -bak thuis. Deze systemen voor thuiscomposteren bereiken onvoldoende hoge temperaturen om de rupsen, eitjes en poppen te vernietigen.

Om meer te weten te komen over het herkennen en beheersen van de buxusmot in uw tuin, kunt u surfen naar www.sosbuxusmot.be.

 

 

Gepubliceerd op donderdag 09 mei 2019
de buxusmot

Openingsuren & contact

Kringlooppark

adres
Kalkersstraat 48340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 50 17 03
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina