naar top

Stad Damme trots op titel ‘Bijenvriendelijkste tuin van Vlaanderen’

Stad Damme is trots dat haar bibtuin door het Departement Omgeving en de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) werd verkozen tot de Bijenvriendelijkste tuin van Vlaanderen. De voorbije maanden investeerde Damme is de vernieuwing van de tuin naar een inspiratierijke en gezinsvriendelijke bijentuin.

De wedstrijd vond plaats in het kader van de Vlaamse campagne Week van de Bij. Die wil het belang van de bijen voor de biodiversiteit en de voedselvoorziening onder de aandacht brengen. Meter en Peter van de campagne Britt Van Marsenille en Dominique Persoone daagden elkaar met respectievelijke Beveren en Damme uit.

Damme zette in op een gevarieerde tuin met onder meer een verticale tuin, een graveltuin, een fruittuin, een rozenborder, enz. De jury merkte op dat alle plantengroepen aanwezig zijn en vakkundig werd geselecteerd op hun bijenvriendelijkheid. Het gaat om bloemen, kruiden, vaste planten, fruit, struiken en bomen die allemaal nectar bevatten.

De bezoeker kan de tuin ontdekken via kortgemaaide paden door de bloemenweides. Op de infopanelen staan QR-codes die leiden naar extra informatie over de keuze, de aanleg en het onderhoud van een bepaald tuintype. Voor de jonge bezoeker werden speelelementen toegevoegd zoals een reuzegroot spinnenweb en een speelheuvel.

De aanleg van de tuin past binnen het streven naar een onthaaste stad met een goed onderhouden en aantrekkelijk openbaar domein. De bijentuin moet een inspirerende ontmoetingsplaats zijn voor gezinnen en natuurliefhebbers. Daarom werd er ook een lange picknicktafel geplaatst. Het materiaal waarmee de tuin werd gemaakt, is vooral afkomstig van hergebruik. 

Het stadsbestuur dankt alle medewerkers, partners en sponsors die meewerkten tot de realisatie van de bijenbibtuin.

Meer info

 
Gepubliceerd op maandag 03 juni 2019