naar top

Doe je voordeel met de digitale meter

De klassieke aardgas- en elektriciteitsmeters verdwijnen. Vanaf 1 juli 2019 plaatst distributienetbeheerder Fluvius digitale energiemeters. Heb je zonnepanelen? Je kan er voordeel mee doen als je de opgewekte stroom zoveel mogelijk direct verbruikt. Hoe pak je dat aan?

Eigenaars van zonnepanelen kunnen kiezen

Elke eigenaar van zonnepanelen betaalt jaarlijks een bedrag voor het gebruik van het distributienet. Dit prosumententarief wordt berekend op het vermogen van de omvormer die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in bruikbare wisselstroom.

Bij de installatie van de digitale elektriciteitsmeter heb je keuze tussen twee mogelijkheden als je al zonnepanelen hebt of ze nog voor eind 2020 plaatst:

  1. Je wijzigt niets. Je teller blijft virtueel terugdraaien als je meer produceert dan je verbruikt en je blijft het prosumententarief betalen. Interessant voor: mensen die overdag weinig stroom verbruiken. Dit 'oude' systeem kan nog 15 jaar blijven bestaan vanaf de installatie van je zonnepanelensysteem.
  2. Je kiest voor het nieuwe systeem. Daarbij betaal je voor het werkelijke gebruik van het elektriciteitsnet. Je laat je meter enkel nog terugdraaien voor de stroom, niet meer voor het distributienettarief. Het prosumententarief valt weg. Interessant voor: mensen die zonne-energie meteen opgebruiken en dus weinig van het net afnemen.

De vuistregel is: hoe minder je van de geproduceerde zonnestroom het net opstuurt, hoe interessanter het nieuwe systeem.

Een Vlaamse krant gaf een voorbeeld. Stel dat je nu (in het 'oude' systeem) 400 euro per jaar betaalt en 20 procent van je geproduceerde zonne-energie direct gebruikt. Dan stijgt je factuur in het nieuwe systeem naar 496 euro. Maar de rekening zakt naar 354 euro als je 45 procent van je zonne-energie meteen opsoupeert.

Volgens de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) ligt de gemiddelde ‘zelfconsumptie’ van de gezinnen tussen 25 en 35 procent.

Let op:

  • Als je te weinig zonnepanelen hebt (je verbruikt meer elektriciteit dan je produceert) kan je percentage zelfconsumptie al hoger liggen dan bij het gemiddelde Vlaamse gezin.
  • Als je te veel zonnepanelen hebt (je verbruikt minder elektriciteit dan je produceert), kan je percentage zelfconsumptie al lager liggen dan bij het gemiddelde Vlaamse gezin.

Je kan je zelfconsumptie verhogen door de energie die jouw zonnepanelen overdag produceren zoveel mogelijk op datzelfde moment te verbruiken. Hoe doe je dat?

 

Toestellen aan

Je kan beter een wasmachine, vaatwasmachine en wasdroger overdag aanzetten. Voor sommige toestellen kan dat met startuitstel als je overdag niet thuis bent.

Heb je een elektrische boiler? Een installateur kan de sturing bijstellen via een tijdschakelaar opdat de boiler overdag het water verwarmt.

Heb je een warmtepomp voor verwarming en/of warm water? Een installateur kan de sturing bijstellen.

 

Elektrische auto

Een elektrische auto kan een grote invloed hebben op de zelfconsumptie.

De mate waarin jouw percentage zelfconsumptie kan verhogen, hangt sterk af van wanneer je de auto thuis oplaadt. Een dag thuiswerk per week, waarbij je de elektrische auto overdag oplaadt, kan al veel helpen. Gepensioneerden kunnen allicht makkelijk overdag hun auto opladen en kunnen dus binnenkort het financiële rendement van hun zonnepalen sterk verhogen als ze gaan rijden met een elektrische auto. Het is natuurlijk makkelijkst om de auto op een geschikt moment op te laden als de batterij groot genoeg is.

Je kan thuis je auto opladen via een gewoon stopcontact of via een laadpaal. Het is logisch dat de zelfconsumptie het grootst is als je thuis je auto oplaadt via een laadsysteem met een beperkt vermogen. Anders zullen je zonnepanelen zelfs op een zonnige middag minder elektriciteit produceren dan wat je auto op hetzelfde moment oplaadt. Keerzijde van de medaille van een laadsysteem met laag vermogen is wel de lange oplaadtijd. Het komt er dus op aan een goed evenwicht te vinden. In veel gevallen kan een thuislaadstation dat werkt op éénfasige wisselstroom bij 16 Ampère volstaan. Dat levert 3,7 kW vermogen.  

Als je te veel zonnepanelen hebt (je verbruikt minder elektriciteit dan je produceert), zal het moeilijker zijn je zelfconsumptie voldoende op te krikken. Maar je doet wel een ander voordeel. Je kunt namelijk altijd beter een auto opladen dan het teveel dat je zonnepanelen in een jaar produceren te besteden aan elektrische bijverwarming. Dat komt omdat je alleen op de brandstof voor een auto accijnzen betaalt.

 

Opslag via een batterij

Een thuisbatterij slaat de stroom op die jouw zonnepanelen produceren maar die je niet direct verbruikt. Op momenten dat de zonnepanelen niet genoeg produceren om het verbruik te dekken, wordt de opgeslagen elektriciteit uit de batterij gebruikt. Je haalt alleen stroom van het net als de batterij leeg is. Een thuisbatterij kan dus je zelfconsumptie flink doen stijgen.

Een doorsneebatterij voor thuisgebruik kost ongeveer 8 000 euro voor een capaciteit van 8 kilowattuur (kWh). Let op met goedkope batterijen die maar een beperkt aantal keren kunnen opladen en ontladen. De huidige modellen hebben een gemiddelde levensduur van 2 800 tot 10 000 laadcycli.

De aankoopprijs is hoog ten opzichte van het geschatte rendement. Maar binnenkort kunnen Vlaamse gezinnen een premie krijgen om een thuisbatterij te plaatsen.

De premie bedraagt 250 euro per kilowattuur die de batterij kan opslaan. Per aansluitingspunt is er een maximumpremie van 3 200 euro. De premie kan echter nooit meer bedragen dan 35 procent van de investeringskosten. 

De zelfconsumptie neemt al sterk toe door het gebruik van een kleine opslagcapaciteit. Informeer dus goed over de meest geschikte batterijcapaciteit als je de aankoop van een thuisbatterij overweegt.

Als je je zonnepanelen eerder dan 1 juli 2019 geïnstalleerd hebt, dan komt Fluvius voor 31 december 2022 bij jou langs om je energiemeters te vervangen. De installatie van de digitale meter kost je niets als je je beurt afwacht. Maar als je graag sneller een slimme meter hebt om te voldoen aan de voorwaarden voor de premie voor de thuisbatterij, moet je hem wél zelf betalen. De premie voor de thuisbatterij verhoogt dan met het bedrag van de offerte voor de plaatsing van de digitale meter, met een maximum van 300 euro.

Op zijn vroegst vanaf 1 augustus zal de premie voor de thuisbatterij beschikbaar zijn via het departement Omgeving.

 

Rendabel?

Thuisbatterijen helpen om de wisselvalligheid in de productie van hernieuwbare energie op te vangen. De premie is een duwtje in de rug voor wie houdt van een experiment. Je huis helemaal afschakelen van het stroomnet zit er echter niet in. Je moet ook rekening houden met stroomverliezen bij het opladen en ontladen van de batterij.

Volgens een berekening in een Vlaamse krant verdien je geen geld met de installatie van een thuisbatterij. Voordeel is wel dat je bij een stroomonderbreking een back-up hebt.

De aankoop van een elektrische auto lijkt de betere keuze om de zelfconsumptie van je zonnestroom te verhogen. Voor de aankoop van een elektrische auto krijg je ook een premie. Die premie bedraagt tot 4 000 euro, afhankelijk van de catalogusprijs. Let op: je kunt de premie slechts aanvragen na inschrijving van de auto. Voorlopig is er alleen nog een premie tot eind dit jaar, maar de Vlaamse overheid plant een verlenging tot eind 2020. Dit betekent niet dat je een aankoop zo lang kan uitstellen, want de levertijden voor sommige elektrische auto’s lopen op tot één jaar.

 

 

 

Gepubliceerd op vrijdag 07 juni 2019
de digitale meter

Openingsuren & contact

Milieudienst

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina