naar top

Voorkom factuurfraude

De Economische Inspectie van de Federale Overheidsdienst Economie stelt vast dat er een verhoging is van het aantal meldingen over factuurfraude. Men wil de bedrijven en de consumenten hiervoor waarschuwen.

Vervalsing facturen

Factuurfraude is fraude waarbij oplichters een factuur vervalsen: ze onderscheppen de papieren of elektronische factuur en wijzigen het rekeningnummer. Wanneer de ontvanger deze vervalste factuur betaalt, betaalt hij dus aan de oplichters. De Economische Inspectie van de FOD Economie kreeg in de eerste helft van 2019 evenveel meldingen van factuurfraude als in 2018. Een slachtoffer is gemiddeld meer dan 20.000 euro kwijt. Factuurfraude komt in alle sectoren voor, maar vooral de bouwsector wordt geviseerd.

Verschillende methodes

De oplichters gaan op verschillende manieren te werk. Ze onderscheppen de originele papieren facturen en passen het rekeningnummer van de leverancier aan met speciale software. Of er wordt een brief of een sticker toegevoegd die meldt dat het rekeningnummer gewijzigd is. Bij digitale fraude wordt de elektronische factuur vervalst door binnen te dringen in het informaticasysteem van de leverancier en de gegevens te vervalsen.

Wees waakzaam

Wilt u niet in de val lopen wees dan extra waakzaam, zeker wanneer het rekeningnummer gewijzigd werd. Vergelijk het rekeningnummer op de factuur met dat op de bestelbon of op de website van de leverancier. Neem bij twijfel contact op met de leverancier maar niet via het telefoonnummer dat op de factuur vermeld staat want ook dat kan gewijzigd zijn.

Toch slachtoffer?

Kreeg u een betalingsherinnering voor een betaalde factuur neem ook dan contact op met de leverancier. Misschien is er gewoon een vergissing gebeurd. Hebt u een vervalste factuur betaald, contacteer dan zo snel mogelijk de beide betrokken banken: uw bank en die van het rekeningnummer naar waar u het geld overschreef.

Doe zeker aangifte van de fraude via meldpunt.belgie.be optie “vervalste factuur”. U krijgt aan het einde van uw melding advies en informatie over welke stappen u kunt ondernemen en wie u kunt contacteren. Doe aangifte bij de Lokale Politie wanneer u het slachtoffer bent van hacking.

U vindt meer informatie over dit onderwerp op de website van de overheid https://economie.fgov.be/factuurfraude.

 

Gepubliceerd op dinsdag 02 juli 2019
Factuurfraude

Openingsuren & contact

Dienst Socio-economische Zaken

adres
Vissersstraat 2a8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 55
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina