naar top

Verleng tijdig uw fytolicentie

Land- en tuinbouwers die gewasbestrijdingsmiddelen aankopen en gebruiken moeten over een fytolicentie beschikken. Een dergelijke licentie is maar een aantal jaar geldig. Denk er dus aan uw licentie tijdig te verlengen.

Certificaat

Een fytolicentie is een verplicht certificaat dat bewijst dat u correct met gewasbestrijdingsmiddelen kunt omgaan. U moet een erkend diploma of getuigschrift hebben en/of verplichte opleidingen volgen om een fytolicentie te kunnen bekomen. Deze maatregel maakt deel uit van de richtlijnen in verband met duurzaam gebruik van pesticiden. De omgang met en het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen houdt immers risico's in voor mens, dier en leefmilieu. De licentie is sedert 25 november 2015 verplicht voor natuurlijke personen die deze producten aankopen, bewaren, gebruiken, verdelen, verkopen of er voorlichting over geven.

Geldigheid

Een fytolicentie is een aantal jaar geldig. De duur is afhankelijk van de periode waarin u de licentie aanvroeg. De vervaldatum hangt bijgevolg af van de startdatum van uw licentie. De eerste licenties lopen af in november 2020. U kunt zelf nakijken hoe lang uw licentie nog geldig is op www.fytoweb.be. In het hoofdstuk "Fytolicentie" kunt u bij "Mijn fytolicentie raadplegen" inloggen in uw dossier met uw elektronische identiteitskaart of via de itsme-app. Deze app is de nieuwe manier om met telkens dezelfde code van vijf cijfers veilig in te loggen op verschillende online diensten. U hebt met deze app geen kaartlezer, login en wachtwoord meer nodig.

Opleidingen

Wanneer u uw verkregen licentie wilt behouden moet u erkende navormingsactiviteiten volgen. Zo blijft u op de hoogte van nieuwe of verbeterde toepassingen en verruimt u uw kennis. Wie geen navormingen bijwoont, kan geen verlenging krijgen en moet de cursus volledig opnieuw doorlopen. Het aantal navormingsactiviteiten hangt af van het soort licentie. U kunt op de website www.fytoweb.be nagaan hoeveel vormingen u moet volgen. Het aanbod is vrij divers: demo's, voordrachten, veldbezoeken, … U kunt op diverse websites speuren naar een voor u gepaste opleiding. Kijk bijvoorbeeld op www.boerenbond.be, www.nacvzw.be en www.pclt.be. Zorg er wel voor dat u een erkende opleiding volgt. Na afloop geeft de organisator uw deelname door aan de overheid maar hou er wel rekening mee dat het tot 5 maanden kan duren voor u dit ziet in uw dossier.

Lees het etiket op het product

Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer u de basisregels inzake veilig omgaan met een product niet leest, maakt het niet uit hoeveel opleidingen en vormingsmomenten u gevolgd hebt. Lees het etiket daarom steeds volledig door. U vindt er alle noodzakelijke informatie voor het correct en veilig gebruik van een pesticide. Het is de beste manier om uw omgeving en het milieu te beschermen en te respecteren.

 

Gepubliceerd op maandag 15 juli 2019
Fytolicentie

Openingsuren & contact

Snelloket

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 30

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina