naar top

Proefproject fietsstraat in deel Stationsstraat

Het stadsbestuur wil de traagste weggebruikers richting de Cultuurfabriek, OC Rostune, de scholen en jeugdhuis Loco beter beschermen en wil meer mensen aanzetten om de fiets te gebruiken. Daarom wordt een deel van de Stationsstraat een fietsstraat. Het gaat om een proefproject voor 6 maanden.

De fietsstraat zal beginnen aan de Dorpsstraat en eindigen ter hoogte van de spoorwegbedding. Het stadsbestuur zal de fietsstraat eind februari 2020 samen met een studiebureau evalueren en eventueel bijsturen.

Suggesties en opmerkingen zijn welkom via fietsstraat@damme.be.

Specifieke gedragsregels

Een fietsstraat is een weg waar specifieke gedragsregels gelden voor fietsers maar waar motorvoertuigen zijn toegelaten:

  • In een fietsstraat mogen fietsers de rechterhelft van de rijbaan innemen of zelfs volledig als het een straat met eenrichtingsverkeer is.
  • Fietsers mogen er met meerderen naast elkaar rijden.
  • Gemotoriseerde voertuigen mogen er de fietsers, rijwielen en speedpedelecs niet inhalen. De boete bij een overtreding bedraagt 58 euro.
  • De maximumsnelheid bedraagt 30 kilometer per uur.

Het begin en het einde van een fietsstraat wordt aangeduid met een verkeersbord. Op het wegdek kunnen extra markeringen aangebracht.

Deel van een groter geheel

Met de invoering van de fietsstraat wil het stadsbestuur meer ruimte geven aan de fietsers. Komende vanuit Vivenkapelle is er in het eerste deel van de Stationsstraat een vrijliggend tweerichtingsfietspad. Vanaf de kruispunt Veldstraat/Zwinstraat rijden de fietsers op de rijbaan. Daar zijn fietssuggestiestroken aangebracht. Veel lokale fietsers gebruiken echter de verbinding Stakendijke-Loskaaistraat tot aan het Oud Spoorwegpad. Vanaf het jeugdhuis is er de fietsstraat tot aan de Dorpsstraat.  

 

 
Gepubliceerd op vrijdag 30 augustus 2019
Verkeersbord fietsstraat

Openingsuren & contact

Communicatie & dienstverlening

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 50
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina