naar top

10-daagse Geestelijke Gezondheid - 1 t.e.m. 10 oktober 2021

Op 10 oktober wordt de geestelijke gezondheid wereldwijd in de kijker gezet. In Vlaanderen gaan we een stapje verder en maken we er een 10-daagse van. Onder het motto 'Samen veerkrachtig' maken wij graag de onderwerpen ‘goed in je vel zitten’ en ‘psychische kwetsbaarheid’ nog beter bespreekbaar.

Neem plaats op onze Babbelbanken

Vanaf 1 oktober vinden jullie op heel wat banken in Damme “Bankhangers” met leuke gesprekstarters, spreuken,… Want mensen hebben contact met anderen of sociale verbondenheid nodig. Wanneer het minder gaat, of wanneer je minder veerkrachtig bent, is de ondersteuning van anderen cruciaal.

Samen veerkrachtig

Omdat ‘samen veerkrachtig’ ook écht ‘samen’ zou zijn, zetten we nog meer dan in het
verleden in op een gemeenschappelijk accent doorheen de actie: ‘Neem plaats op onze
bank’. Een zitbank als centraal element dus.

Waarom precies dit accent? Een zitbank nodigt uit om even tot rust of tot stilstand te komen. Tegelijkertijd kan het een ‘toevallige’ ontmoeting tussen mensen stimuleren. En elke
ontmoeting is een kans om elkaar te leren kennen en verbinding te zoeken met anderen.
Samen plaatsnemen op de bank versterkt het “wij-gevoel”. Een zitbank stimuleert om
sociaal verbonden te zijn met elkaar.

Dat het niet altijd even goed gesteld is met de geestelijke gezondheid van de Vlaming weten we al langer. 1 op 3 Vlamingen krijgt zelfs ooit te maken met ernstige psychische problemen. Maar of het nu gaat over een tijdje niet goed in je vel zitten of psychische stoornissen, mensen durven het moeilijk ter sprake brengen. Er rust nog altijd een taboe op alles wat met geestelijke gezondheid te maken heeft.

Het taboe doorbreken, kan enkel als we er een wij-verhaal van maken. Niet iedereen slaagt erin om in zijn eentje recht te krabbelen. ‘Samen Veerkrachtig’, het thema van de 10-daagse, verwijst naar het belang van een helpende hand, een bemoedigend schouderklopje. Zorgen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht. Veerkracht houdt in dat je ook ongeluk in je leven toelaat, dat je leert omgaan met tegenslagen. Met andere woorden: je mag gerust eens falen.

Warme William-bank

Ook onze Warme William-bank is een babbelbank. Warme William staat symbool voor iemand die écht naar je luistert: een vriend(in), een ouder, een leerkracht,... Het is iemand die je uitnodigt om te vertellen wat er scheelt. Warme William reist het hele jaar door van locatie naar locatie in Damme.

Meer informatie en een overzicht van activiteiten die plaats vinden tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid vind je op www.samenveerkrachtig.be.

Gepubliceerd op vrijdag 10 september 2021
Samen veerkrachtig

Openingsuren & contact

Dienst Sociale zaken

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 52

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina