naar top

10-daagse Geestelijke Gezondheid - 1 t.e.m. 10 oktober 2023

Op 10 oktober wordt de geestelijke gezondheid wereldwijd in de kijker gezet. In Vlaanderen gaan we een stapje verder en maken we er een 10-daagse van. Doel? Mentaal welbevinden en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken en het taboe rond psychische problemen doorbreken.

Jaarthema 2023

Elke 2 jaar plaatsen wordt een ander thema in de kijker geplaatst. Net zoals in 2022, staat dus ook dit jaar in het teken van 'Kracht'. We hebben allemaal de mogelijkheid om te groeien, talenten te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen. Het ontdekken van je krachten leidt zo tot grotere levenskwaliteit. Daarnaast lukt het vanuit zelfvertrouwen beter om krachtige relaties met anderen aan te gaan.

Want, samen veerKRACHTig, toch?

Samen veerkrachtig

Dat het niet altijd even goed gesteld is met de geestelijke gezondheid van de Vlaming weten we al langer. 1 op 3 Vlamingen krijgt zelfs ooit te maken met ernstige psychische problemen. Maar of het nu gaat over een tijdje niet goed in je vel zitten of psychische stoornissen, mensen durven het moeilijk ter sprake brengen. Er rust nog altijd een taboe op alles wat met geestelijke gezondheid te maken heeft.

Het taboe doorbreken, kan enkel als we er een wij-verhaal van maken. Niet iedereen slaagt erin om in zijn eentje recht te krabbelen. ‘Samen Veerkrachtig’, het thema van de 10-daagse, verwijst naar het belang van een helpende hand, een bemoedigend schouderklopje. Zorgen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht. Veerkracht houdt in dat je ook ongeluk in je leven toelaat, dat je leert omgaan met tegenslagen. Met andere woorden: je mag gerust eens falen.

Activiteiten

Lezing "Zelfzorg: waarom is dit zo moeilijk?"
Op woensdag 4 oktober brengt Jessie Clarysse van Brug coaching een lezing over zelfzorg.
Eén van de grootste triggers om een gezondere levensstijl te bereiken is zelfzorg. En net dat is één van de dingen die we het minst doen. In deze lezing krijg je een goed inzicht in wat zelfzorg nu eigenlijk is en krijg je tips om stappen tot verbetering te nemen. Je ontdekt ook waarom zelfzorg in onze maatschappij een absolute noodzaak is om het hoofd boven water te kunnen houden.

Lezing "Van stress naar veerkracht"
In deze lezing van Jessie Clarysse op vrijdag 6 oktober, krijg je inzichten in wat stress is en wat er gebeurt in ons brein en lichaam bij stress. Verder worden er tips en oefeningen aangereikt zodat je stress kan ombuigen naar iets positiefs zodat je veerkrachtiger in het leven kan staan.

Wist je dat ...

Wist je dat op zaterdag 7 en zondag 8 oktober 2023 voor het eerst in Vlaanderen de Open Geestdagen plaatsvinden? De geestelijke gezondheidszorg zet dat weekend de deuren wijd open voor het publiek en wil zo mensen laten kennismaken met de verschillende zorgvormen en het belang van mentaal welzijn onderstrepen.

Meer informatie over de Open Geestdagen

Warme William-bank

Onze Warme William-bank is een echte babbelbank. Warme William staat symbool voor iemand die écht naar je luistert: een vriend(in), een ouder, een leerkracht,... Het is iemand die je uitnodigt om te vertellen wat er scheelt. Warme William reist het hele jaar door van locatie naar locatie in Damme.

Meer informatie en een overzicht van activiteiten die plaats vinden tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid vind je op www.samenveerkrachtig.be.

Gepubliceerd op maandag 11 september 2023
Samen veerkrachtig

Openingsuren & contact

Dienst Sociale zaken

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 30

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina