naar top

Energiezuiniger (ver)bouwen vanaf 2020

Het maximaal toegelaten E-peil voor woongebouwen verlaagt voor aanvragen vanaf 1 januari 2020. Volgend jaar krijg je wel nog een korting op de onroerende voorheffing als je vrijwillig beter doet dan de norm.

De datum van een omgevingsvergunningsaanvraag voor woongebouwen bepaalt het maximaal toegelaten E-peil van het gebouw. Het E-peil is een maat voor de globale energieprestatie. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw.

Er is niet alleen een verplicht maximaal E-peil voor nieuwbouw maar ook voor een ingrijpende energetisch renovatie. Bij een ingrijpende energetische renovatie wordt minstens 75 procent van de buitenschil (na)geïsoleerd en wordt de installatie voor verwarming of koeling volledig vervangen

Voor aanvragen tot eind 2019 mag het E-peil voor nieuwbouwwoningen maximaal E40 zijn. Voor een ingrijpende energetische renovatie mag het maximaal E90 zijn.

Vanaf 1 januari 2020 verstrengt het maximaal toegelaten E-peil voor de nieuwbouw en de ingrijpende energetische renovatie van woongebouwen:

  • voor nieuwbouw (of gelijkaardige werken) mag het E-peil maximaal E35 zijn. Dit is een laatste stap richting E30 vanaf 2021. Vanaf dan moeten alle nieuw aangevraagde woningen bijna energieneutraal zijn (BEN);
  • voor ingrijpende energetische renovaties gaan we naar maximaal E70.

Korting onroerende voorheffing

De vermindering van de onroerende voorheffing schuift mee op: voor aanvragen vanaf 2020 verdwijnt de korting op de onroerende voorheffing bij een ingrijpende energetische renovatie met een E-peil van E90 of beter. De vermindering van de onroerende voorheffing blijft behouden voor een E-peil van E60 of beter. Je krijgt 5 jaar lang 100 procent korting.

De vermindering van de onroerende voorheffing voor nieuwbouw met een E-peil van maximaal E30 en E20 blijft behouden. Voor E30 krijg je 5 jaar lang 50 procent korting, voor E20 krijg je 5 jaar lang 100 procent korting.

Meer informatie over de korting vind je op

https://belastingen.vlaanderen.be/OV_vermindering-voor-energiezuinige-gebouwen

Gepubliceerd op woensdag 02 oktober 2019
renovatie

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina