naar top

Vermiste koelkasten en diepvriezers hebben ongewenste gevolgen

Vorig jaar kochten de Belgen 686 459 nieuwe koelkasten of ijskasten en dus werden er ongeveer evenveel afgedankt. De meeste van die oude toestellen komen bij Recupel terecht, dat verantwoordelijk is voor de recyclage ervan. Maar 30 procent van de afgedankte koel- en ijskasten verdwijnt spoorloos.

De meeste afgedankte koelkasten en ijskasten komen bij een erkende verwerker terecht of - als ze nog in goede staat zijn - in de kringloopwinkel waar ze een tweede leven krijgen. Maar er zijn er ook elk jaar ongeveer 200 000 die verdwijnen.

Er is nog altijd een grijs circuit in de recyclagesector. Schroothandelaars halen de koelkasten en ijskasten op en verwerken ze dan zelf. Ze zijn geïnteresseerd in de waardevolle materialen die in de toestellen zitten, koper bijvoorbeeld. Maar de ontmanteling gebeurt vaak foutief. Koelkasten en diepvriezers bevatten schadelijke koelvloeistoffen en blaasgassen. Als die onzorgvuldig worden verwijderd, ontsnappen schadelijke gassen die de ozonlaag afbreken.

Bovendien warmen de gassen de aarde op. De invloed van één fout verwerkte koelkast op het broeikaseffect is even groot als van een autorit van 7 500 kilometer. Voor alle vermiste koelkasten en diepvriezers samen was dit vorig jaar 1 698 930 000 kilometer rijden met een dieselauto of zo’n 42 394 toertjes rond de wereld.

Recupel wil dat alle afgedankte koelkasten en diepvriezers correct worden gerecycleerd. Hiervoor werkt het samen met keukenbouwers en winkelpunten die het milieu ook willen sparen. Zij krijgen het officiële Recupel-kwaliteitslabel. Kijk er naar uit als je van plan bent om een nieuwe koelkast of diepvriezer te kopen en lever daar gratis je oude toestel in. Je kan ook terecht op het kringlooppark.

Bekijk hier de campagne waarmee Recupel het probleem aanpakt.

Gepubliceerd op woensdag 02 oktober 2019
koelkasten

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina