naar top

Nieuwe laadpaal voor elektrische auto's in Sijsele

Je laadt een elektrische auto makkelijk en goedkoop thuis op. Maar je moet ook buitenshuis kunnen laden als dat nodig is. Met extra laadpalen halen we dus een belangrijke drempel weg.

Tussen 2017 en 2020 installeren de Vlaamse steden en gemeenten 2 500 nieuwe publieke laadpalen. Meestal werken ze, juist als Damme, daarvoor samen met netbeheerder Fluvius.

 

De laadpaal op de parkeerplaats Damme-oost (Oude Sluissedijk) is al geplaatst in 2017. De laadpaal in de Vissersstraat, op het parkeerterrein tussen het Administratief Centrum Moerkerke en sportpark Meuleweg werd vorig jaar in gebruik genomen.

Onlangs is ook de derde en (voorlopig) laatste laadpaal geplaatst. Je vindt hem in de Brouwerijstraat in Sijsele, op de parkeerplaats bij het sociaal huis en het woonzorgcentrum.

 

Hoe lang duurt opladen?

De laadsnelheid hangt vooral af van de auto. Veel auto’s laden monofasig. Zij krijgen maximaal 4,6 kW. Een uur laden volstaat doorgaans voor 20 tot 30 kilometer rijden. Sommige auto’s laden driefasig. Een laadpunt laat maximaal 13,8 kW toe maar de meeste auto’s kunnen maar 11 kW laden. Een uur laden volstaat dan voor 50 tot 70 kilometer rijden. Hoe dan ook zijn dergelijke gewone laadpalen dus niet geschikt om onderweg vlug even bij te laden. De gewone laadpalen zijn bedoeld om de auto op te laden terwijl de bestuurder enige tijd doorbrengt in de buurt. In Sijsele kan dat bijvoorbeeld een bezoek zijn aan een bejaard familielid in het woonzorgcentrum.

 

Het probleem met gewone laadpalen: er zijn er nooit genoeg. Wat heb je aan een laadpaal in Sijsele als je bestemming bijvoorbeeld Vivenkapelle is? Gelukkig bestaan er ook snelladers waar je onderweg wel vlug kunt bijladen. Twintig minuten  volstaan doorgaans voor 70 tot 100 kilometer rijden. Snelladers vind je vooral langs of in de buurt van autosnelwegen. Let wel: niet alle auto’s kunnen snelladen en je betaalt merkelijk meer dan aan een gewone laadpaal. In Sijsele staat er een snellader op de parkeerplaats van Lidl. Die is gratis maar alleen ter beschikking tijdens de openingsuren.

 

Voor wie?

Zowel volledig elektrische auto’s als oplaadbare hybrides kunnen 24/7 terecht bij onze publieke laadpalen. Er zijn twee parkeerplaatsen gereserveerd want de laadpaal heeft twee laadpunten. Twee auto’s kunnen er tezelfdertijd opladen.  

 

Het spreekt vanzelf dat de laadpalen vooral nuttig zijn voor bestuurders die van ver komen. Maar de nieuwe laadpaal is ook een oplossing voor mensen uit de buurt die niet thuis kunnen laden. Als je verder af woont dan is er een andere oplossing. Rijd je met een 100 procent elektrische auto, woon je op meer dan 500 meter afstand van een laadpaal en heb je geen eigen garage of oprit dan kan je bij Fluvius kosteloos een laadpaal in je buurt aanvragen. Je kunt ook, vooraleer je een elektrische auto koopt, laten nagaan of Fluvius je aanvraag zal goedkeuren..

 

Hoe?

Je hebt een laadpas of een app op je smartphone nodig om je te identificeren en de paal te activeren. Je kunt niet cash of met een bankkaart betalen. Het laadkaartbedrijf stuurt je (meestal maandelijks) een afrekening.  

 

De tarieven voor publiek laden zijn afhankelijk van de laadpaal-uitbater én van de laadpasuitgever. Meestal rekent men af op de verbruikte stroom (uitgedrukt in kWh), op laadtijd, of op een combinatie van beide. Soms betaal je ook een vast starttarief per gestarte laadbeurt. Sommige laadkaartbedrijven rekenen een abonnementskost aan.

Een betalend abonnement kan recht geven op een lager tarief per laadbeurt. Dat is (alleen) interessant als je vaak laadt aan een publiek laadpunt.

 

Hier vind je een overzicht van de belangrijkste laadpassen waarmee je in ons land gebruik kan maken van publieke laadpalen. Het is uiteraard handig als je een laadpas kiest die je ook in het buitenland kan gebruiken.

Je vraagt een laadpas via de website van een laadpasuitgever. Soms kan je hem ook krijgen als laadsleutel. Die kan je vastmaken aan je sleutelring.

 

De locatie van de laadpalen vind je op websites,

De locatie van de laadpalen vind je op websites, zoals  chargemap.com of

 milieuvriendelijkevoertuigen.be  

Gepubliceerd op woensdag 02 oktober 2019
laadpaal Sijsele bis

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina