naar top

Film- en theatertips

Mocht u zin hebben in een avondje cinema dan kunnen wij u de prachtige films “Au nom de la terre” en “Mjólk” aanraden. Liever naar theater? Ga dan zeker naar “Zwins”.

Theater: Zwins

In deze theatervoorstelling ziet u twee boerinnen aan het werk die hun bedrijf overeind willen houden. Ze wroeten zich door een stal vol regels, papieren, varkens en voeders. Maar ze houden zich trots recht, met een ziel voor de stiel want “Er is maar één weg en ‘t is vooruit, ’t zijn maar de kiekens die achteruit scharten. Tegenslagen heb je overal, een boer spartelt alleen wat langer dan een ander.”

Deze tragikomische voorstelling wordt gespeeld in het West-Vlaams. Theatermakery Het Eenzame Westen baseerde zich op 12 diepte-interviews met varkensboerinnen uit de regio Zwevegem. Actrices Janne Desmet en Lien De Graeve kruipen in de huid van de landbouwvrouwen. Na de voorstellingen in openlucht afgelopen zomer kunt u het stuk nu zien in verschillende theaterzalen.

We doen er alles aan om het stuk in het theaterseizoen 2020-2021 naar de Cultuurfabriek in Sijsele te halen zodat u er samen met ons kunt van genieten.

Film: Au nom de la terre

De Franse film “Au nom de la terre”, of in het Nederlands “In de naam van het land”, vertelt het waargebeurde verhaal van de 25-jarige Franse landbouwer Pierre die na een verblijf in de USA naar Frankrijk terugkeert om samen met zijn verloofde de geitenfokkerij van zijn vader over te nemen. In het begin zijn het gelukkige tijden voor het bedrijf en het gezin. Om het hoofd boven water te houden kan Pierre niet anders dan zware investeringen doen dus bouwt hij een gigantische schuur met kippen in batterij. Zijn vader die koppig, gierig en standvastig vasthoudt aan traditie, kan hier maar weinig begrip voor opbrengen. Doorheen de jaren volgen de tegenslagen elkaar op waardoor Pierre, ondanks de steun van zijn vrouw en kinderen, zichzelf kapotwerkt en uitgeput geraakt.

 “Au nom de la terre” is een klassieke film, een familiesaga, die een portret schetst van de realiteit van de landbouwwereld van de laatste 40 jaar. Het is een gevoelige en integere film die in Frankrijk ook door het grote publiek enthousiast onthaald werd. Regisseur Edouard Bergeon kon een topcast strikken voor de verfilming van het levensverhaal van zijn eigen vader. De hoofdrollen zijn voor acteurs Guillaume Canet als Pierre en Rufus als zijn vader. De vrouwelijke hoofdrol is voor de Vlaamse Veerle Baetens die bij ons bekend is van o.a. “The Broken Circle Breakdown”.

Film: Mjólk

De Ijslandse film “Melk” vertelt het verhaal van Inga die, na het plotse overlijden van haar man, het melkveebedrijf overneemt. Wanneer ze ontdekt dat de coöperatieve misbruik maakt van haar monopolie besluit ze het onrechtvaardige systeem aan te vechten. Om de onafhankelijkheid van haar gemeenschap te bewaren biedt ze koppig weerwerk tegen de overmacht en weigert ze zich in haar lot te schikken.

Deze film is van Grimur Hákonarson, die een paar jaar geleden ook “Hrútar” (“Rams”) regisseerde. Ook nu weer werd het verhaal met de nodige IJslandse humor gefilmd op het indrukwekkende IJslandse platteland. De film is een warme ode aan de kleine zelfstandige.

Gepubliceerd op donderdag 14 november 2019
Film en theatertips

Openingsuren & contact

Snelloket

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 30

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina