naar top

Een premie voor een zero emissievoertuig? Snel beslissen!

Je moet er snel bij zijn als je nog een premie wil voor de aankoop van een elektrische auto, motorfiets of bromfiets.

Particulieren krijgen sinds 2016 een Vlaamse premie voor de aankoop van een volledig elektrische auto. Sinds 15 april 2018 is er ook een premie voor de aankoop van een elektrische motorfiets en voor de aankoop van een elektrische bromfiets. De premie moest oorspronkelijk aangevraagd worden voor eind 2019 maar de vorige Vlaamse regering besliste voor de zomer principieel om de premieregeling met een jaar te verlengen. De nieuwe Vlaamse regering besliste echter deze premie toch stop te zetten.

Uitzondering als je nog in 2019 bestelt

Wie nog in 2019 een elektrische auto, bromfiets klasse B of een elektrische motorfiets bestelt (of al besteld heeft) komt nog in aanmerking als hij de premie aanvraagt ten laatste op 31 oktober 2020.

Je kunt de premie pas aanvragen na inschrijving van het voertuig en dus na de levering. Omdat je soms lang moet wachten op de levering krijg je dus nog tijd tot eind oktober 2020 om de premie aan te vragen. Je zal dan natuurlijk een bestelbon moeten voorleggen die ondertekend is ten laatste op 31 december 2019. Je moet de premie wel altijd aanvragen binnen de drie maanden na inschrijving van het voertuig.

Hoeveel bedraagt de premie?

De premie hangt af van de cataloguswaarde (btw inbegrepen) van de nieuwe auto.

Cataloguswaarde Premie
Minder dan 31 000 euro 4 000 euro
31 000 tot 40 999 euro 3 500 euro
41 000 tot 60 999 euro 2 500 euro
Vanaf 61 000 euro 2 000 euro

De premie bedraagt 1 500 euro voor een motorfiets en 750 euro voor een bromfiets klasse B.

Bij de aankoop van een elektrische auto betaal je geen Belasting op Inverkeerstelling (BIV). Er is evenmin een jaarlijkse verkeersbelasting. Die voordelen blijven.

Voor wie blijft een elektrische auto voordelig?

Elektrische bedrijfswagens blijven voordelig. In een vennootschap zijn de kosten van aankoop en gebruik van een bedrijfswagen gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar. Een elektrische auto geniet een extra voordelige aftrekbaarheid. Ook voor de werknemer is een elektrisch bedrijfsvoertuig fiscaal gunstig.

Voor een particulier maakt het wegvallen van de premie voor de aankoop van een elektrische auto een aanzienlijk verschil. Dat is vooral het geval bij aankoop van een minder dure auto.

Verder moet je volgende vragen stellen:

  • Hoeveel kilometers rijd je jaarlijks? Een elektrische auto is namelijk goedkoop in gebruik en in onderhoud. Dus hoe meer kilometers, hoe voordeliger een elektrische auto wordt in vergelijking met een fossiele auto.
  • Hoeveel verbruikt de auto? Hoe dorstiger de brandstofauto, hoe voordeliger een gelijkaardig elektrisch model. Ook hier spelen de lagere verbruikskosten in het voordeel van de elektrische auto.
  • Hoeveel BIV en jaarlijkse verkeersbelasting betaal je voor een vergelijkbare brandstofauto? Hoe meer je betaalt, hoe voordeliger de vrijstelling voor een elektrisch model. Je betaalt meer BIV en verkeersbelasting voor een model met een zware motor en meer voor een diesel dan voor een benzinewagen.

Kortom, een elektrische auto zal het grootste voordeel opleveren als je hem kiest als alternatief voor een model met zware motor dat brandstof verslindt, vooral als je jaarlijks veel kilometers rijdt.

Een (extreem) voorbeeld. Kan je meer dan 100 000 euro op tafel leggen voor een sportwagen en klopt je hart sneller voor Porsche? Twijfel je tussen de elektrische Taycan of de fossiele Panamera? Voor de Panamera GTS betaalt je bij de inschrijving ongeveer 6 500 euro BIV en daarna elk jaar ongeveer 2 500 euro verkeersbelasting. Voor de elektrische Taycan betaal je geen BIV en geen verkeersbelasting. Je zal ongetwijfeld ook veel minder betalen voor de stroom dan voor de benzine.

Kies je voor een bescheiden auto dan zal je wellicht jaarlijks 20 000 kilometer of meer moeten rijden om de hogere aankoopkosten terug te verdienen over de volledige levensduur van de auto.

Wachten op kortingen?

Een Vlaamse krant stelde zich de vraag of je best nu nog een elektrische auto bestelt of beter wacht op kortingen tijdens het Brusselse autosalon in januari 2020.

Op recente, succesvolle elektrische auto’s krijg je soms nauwelijks of zelfs geen korting. Waarom zouden de constructeurs korting geven op auto’s waar meer vraag naar is dan ze kunnen leveren? Maar elk automerk heeft zijn eigen kortingenpolitiek. Er bestaan dus ook lanceringskortingen op nieuwe elektrische modellen. Op minder succesvolle of oudere modellen kan je wellicht de hoogste korting krijgen. Misschien hoef je niet te wachten op het autosalon en kan je die korting dit jaar al krijgen en dus ook nog de premie.

Gepubliceerd op vrijdag 29 november 2019
elektroauto laden

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina