naar top

Boekentip: Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering

In het publieke debat lopen de meningen over klimaatverandering sterk uiteen, ook over feiten die wetenschappelijk gezien heel helder zijn. Klimaatwetenschapper Bart Verheggen brengt ons de feiten en ontkracht misleidende mythes. Je kan zijn nieuwe boek ontlenen in de Damse bibliotheek.

Over klimaatverandering doen de meest uiteenlopende verhalen de ronde. De ene krantenkop vraagt zich af: ‘Hoezo opwarming?’ terwijl elders valt te lezen: ‘De mensheid stevent af op een klimaatcatastrofe’. Geen wonder dat veel mensen in verwarring zijn en niet weten hoe de vork in de steel zit.

In het publieke debat over klimaatverandering lopen de meningen sterk uiteen, ook over feitelijke aspecten die wetenschappelijk gezien heel helder zijn. Zo weten we al sinds de negentiende eeuw dat CO2 een opwarmend effect heeft. In de wetenschap draait het niet om geloven. De vraag ‘Geloof je in klimaatverandering?’ is in feite even onzinnig als de vraag ‘Geloof je in de zwaartekracht?’ Voor een zinnige discussie is het belangrijk om de wetenschappelijke inzichten goed in beeld te hebben.

De Nederlandse klimaatwetenschapper Bart Verheggen biedt duidelijkheid in de veelheid aan - soms tegenstrijdige - informatie. Hij legt uit wat de wetenschap ons leert over klimaatverandering: hoe en waarom verandert het klimaat en hoe weten we dat eigenlijk? Welke risico’s kleven daaraan en hoe kunnen we die beperken? Naast de wetenschappelijke inzichten komen ook veelgehoorde misvattingen aan bod, evenals klimaatvragen die wellicht bij je opkomen tijdens het lezen van de krant en het surfen op internet.

Hier een samenvatting per hoofdstuk.

De deskundigheid van de auteur is boven alle twijfel verheven. In zijn voortreffelijke klimaatblog https://klimaatveranda.nl/ herhaalt hij al sinds 2008 onvermoeibaar de wetenschappelijke feiten en ontkracht hij misleidende mythes. Het hoeft dus niet te verwonderen dat hij in het eerste hoofdstuk van zijn boek de wetenschapsontkenning fileert.

‘Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering’ biedt een uitstekende samenvatting van de huidige wetenschappelijke kennis over klimaatverandering. Maar is het echt een boek voor ‘iedereen’ zoals de titel laat uitschijnen? Nee, dat niet. In een paar hoofdstukken ontkom je niet aan – we citeren de auteur – ‘een beetje natuurkunde’. De tekst is helder geschreven maar niet altijd eenvoudig en de auteur gebruikt wel eens woorden die niet iedereen zal kennen.

Voor een beter behapbaar en vooral meeslepend verhaal kan je bijvoorbeeld terecht bij Jelmer Mommers. Zijn Hoe gaan we dit uitleggen - onze toekomst op een steeds warmere aarde vind je ook in onze Damse bib. Maar als je houdt van wetenschappelijke nauwkeurigheid zonder franjes ben je bij Bart Verheggen zeker aan het juiste adres. De persrecencies lees je hier.

Gepubliceerd op vrijdag 17 april 2020
Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina