naar top

Gefaseerd ‘exit-plan’ voor noodopvangcentrum Sijsele

Nu de corona-maatregelen versoepelen, worden ook de maatregelen afgezwakt in het noodopvangcentrum voor asielzoekers in Sijsele. Vanaf woensdag 13 mei mogen de bewoners het centrum onder voorwaarden tussen 14 en 20 uur verlaten. De stad, de politie en de centrumdirectie volgen de situatie op.

Nu de corona-maatregelen versoepelen, worden ook de maatregelen afgezwakt die sinds de opstart in het noodopvangcentrum voor asielzoekers in Sijsele van kracht zijn. Vanaf woensdag 13 mei mogen de bewoners het centrum onder voorwaarden tussen 14 en 20 uur verlaten. De stad, de politie en de centrumdirectie volgen de situatie op.

De stad en het Rode Kruis kwamen overeen dat de intussen meer dan 200 bewoners van het centrum de site vanaf woensdag 13 mei mogen verlaten. Maar daarbij gelden nog steeds strikte voorwaarden. Het centrum verlaten kan enkel tussen 14 en 20 uur. Een bewakingsagent zal het Rode Kruis ondersteunen aan de poort.

Net als iedereen mogen de asielzoekers inkopen doen. De voorbije weken waren ze aangewezen op een winkeltje met een beperkt aanbod ingericht in het centrum zelf. De toegangsvoorwaarden voor de winkels, gelden onverminderd voor asielzoekers. Ook zij mogen maar met 1 tegelijk de winkel binnen en moeten daarbij de social distancing-regels volgen. Die regels zijn gekend want ze gelden ook binnen het centrum. Elke bewoner mag een winkel maar 1 keer per dag bezoeken. Het dragen van een mondmasker wordt daarbij aangeraden. Een aantal asielzoekers beschikken over een bankkaart en kunnen daarmee betalen. Dit wordt aanbevolen.

Ook wandelen en het gebruik van het openbaar vervoer worden toegelaten. Wandelen mag met maximum 3 personen. Ook hier gelden dezelfde regels als voor niet-bewoners. Busverplaatsingen kunnen met het hele gezin.

Evaluatie

Het stadsbestuur zal samen met de lokale politie en het Rode Kruis na 2 weken de nieuwe regels evalueren. Een bijkomende versoepeling zal afhangen van de mate waarin de regels worden nageleefd.

Het tijdelijk noodopvangcentrum in de voormalige kazerne in Sijsele opende begin april de deuren. Er vonden intussen personen van meer dan 20 nationaliteiten een tijdelijke thuis. Onder de bewoners bevinden zich veel gezinnen met kinderen. Een Burundese bewoonster van het centrum is tijdens haar verblijf bevallen van een zoontje. Nog andere bewoonsters zijn zwanger maar ook met de baby’s zal de maximumcapaciteit van 300 personen niet worden overschreden. Het Rode Kruis is met de stad in overleg om onderwijs aan te bieden aan de leerplichtige bewoners.

Vragen, opmerkingen en suggesties

Mocht u met vragen zitten of wenst u iets te melden met betrekking tot het NOC dan kan u terecht bij de het centrum zelf via integratie.ocsijsele@rodekruis.be of 050 36 78 20, bij de politiezone Damme/Knokke-Heist op 050 619 600, bij Stad Damme via stadsbestuur@damme.be. Op www.damme.be/opvangcentrum vindt u meer informatie. Voor dringende politiehulp bel 050 619 619 (24/24u).

Gepubliceerd op dinsdag 12 mei 2020