naar top

Nieuwe zonnepanelen na 2020. Zijn ze nog rendabel?

De Vlaamse overheid kondigt een nieuwe premie aan voor wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert. Je kan dan wel geen gebruik meer maken van het voordelige systeem van de terugdraaiende teller. Loont het om ook na 2020 nog te investeren in nieuwe zonnepanelen?

De Vlaamse regering heeft op 5 juni principieel beslist dat er vanaf 2021 een premie komt voor nieuwe zonne-installaties. Klik hier om er meer over te lezen.

De Vlaamse regering mikt met de premie op een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar voor nieuwe zonnepanelen. Maar als het gaat over de rendabiliteit van zonnepanelen dan moet je verder kijken dan alleen de terugverdientijd van de investering. En zelfs die terugverdientijd is relatief.

De relativiteit van de terugverdientijd

Leg je zonnepanelen in 2020 of later? Het systeem van de terugdraaiende teller of een premie? Als je nu nog geen eigen huis hebt dan doet die vraag er niet toe.

Ook als je maar later zonnepanelen installeert lijkt een terugverdientijd van ongeveer 10 jaar aantrekkelijk. Maar aan de hand van welke aannames is die terugverdientijd berekend en hoe zeker zijn die?

De Vlaamse overheid berekende de verwachte terugverdientijd van zonnepaneelsystemen tussen 2,5 en 5 kilowattpiek (kWp) op basis van een investeringskost die voor begin 2021 geschat wordt op 1 325 euro per kWp (inbegrepen de plaatsing en 6 procent btw).

Als je erin slaagt om minder te betalen dan zal de terugverdientijd korter zijn. Je doet er voor een lage prijs altijd goed aan offertes te vragen aan meerdere installateurs. Groepsaankopen zijn vaak voordelig. Recent kwamen zelfs prijzen onder 1 000 euro per kWp uit de bus.

Maar de investering kan ook hoger uitvallen dan gedacht als je extra kosten hebt zoals een nieuwe zekeringkast. Dan kan de vraag rijzen of zonnepanelen nog voordelig zijn.

Bij de berekening van de terugverdientijd gaat de Vlaamse overheid ervan uit dat het onmiddellijk ter plaatse verbruiken van de opgewekte elektriciteit een aankoopkost van 27 cent per kWh vermijdt.

Dat is vreemd want de Vlaamse overheid hoopt ook dat de digitale meter zal leiden tot energiecontracten met dynamische prijzen. De stroomprijs kan dan variëren per uur afhankelijk van het verwachte totale stroomverbruik en het aanbod. We kunnen ons de vraag stellen of ons hoog verbruik van eigen zonnestroom niet zal samenvallen met lage prijzen voor stroom van het net. Als de zon op jouw dak schijnt dan zal hij vaak ook ergens anders schijnen en dat verhoogt het stroomaanbod.

Wat je niet direct zelf verbruikt en dus op het net injecteert zal je aan een energieleverancier moeten verkopen. De Vlaamse overheid schat in dat de vergoeding die je daarvoor krijgt maar 3 cent/kWh zal bedragen.

Ook de levensduur bepaalt het rendement

Rond 2031 heb je de investering van 2021 terugverdiend. De panelen blijven daarna nog altijd stroom produceren al neemt dat geleidelijk wat af. Je kan na 2031 meestal nog wel 15 jaar genieten van ‘gratis’ groene stroom, misschien zelfs langer. Kwaliteitsvolle zonnepanelen met een goede garantie zijn dus ook belangrijk voor het uiteindelijke rendement van je investering.

 

Een hoog zelfverbruik loont

Een zonnepaneleneigenaar betaalt voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Voor nieuwe zonnepanelen vanaf 2021 zal een nauwkeurige vergoeding voor het gebruik van het net worden berekend. Het prosumententarief, een forfaitair bedrag op basis van het vermogen van de omvormer van het zonnepanelensysteem, valt dan weg.

Hoe meer je direct de opgewekte zonnestroom verbruikt of opslaat, hoe minder netvergoeding je zal betalen. Een hoog zelfverbruik loont dus.

Vaak zijn zonnepanelen op het zuiden georiënteerd omdat ze dan het meeste opbrengen. Zuidgerichte panelen produceren uiteraard het meest rond de middag. Zonnepanelen op het oosten en het westen produceren iets minder. De werkelijke netvergoeding maakt panelen die naar het westen gericht zijn interessanter dan vroeger voor gezinnen die overdag buitenshuis werken en vooral vanaf de vooravond stroom verbruiken.

Het komt erop aan om je stroomverbruik af te stemmen op de uren waarop je zonnepanelen het meeste elektriciteit produceren. Je kan je zelfverbruik verhogen door overdag je afwasmachine, wasmachine en wasdroger te gebruiken. Beperk vooral het verbruik dat je niet kan sturen (kies dus een superzuinige koelkast) of bijna uitsluitend gebeurt als de zon verdwenen is (vervang je oude lampen door ledverlichting).

Zorg ervoor dat je niet meer zonnepanelen plaatst dan nodig om je verbruik te compenseren. Je installateur zal een voorstel maken op basis van een theoretische berekening van de opbrengst van een bepaald aantal panelen. In werkelijkheid produceren zonnepanelen vooral de laatste jaren vaak meer dan voorspeld. Een overschot bemoeilijkt een hoog zelfverbruik. Eigenlijk plaats je zelfs beter minder zonnepanelen dan nodig voor je verbruik. Anderzijds is een klein zonnepanelensysteem wel wat duurder bij de aanschaf.

Laat je spaargeld renderen

Spaargeld dat je investeert in zonnepanelen blijft niet op de bank. Bij de berekening van het rendement van je zonnepanelen moet je dus rekening houden met de rente die je zou ontvangen als je geld bij de bank blijft. Tegenwoordig speelt dat nauwelijks nog een rol want sparen bij de bank brengt zo goed als niets meer op. Erger nog: je spaargeld wordt elk jaar minder waard omdat de inflatie hoger is dan de intrest die je krijgt. Je spaargeld brengt meer op als je het besteedt aan een zonnepaneelsysteem. Dat staat vast, ook al kan je het exacte rendement niet exact vooraf berekenen.

Nvdr Alle uitspraken die in dit artikel toegeschreven worden aan de Vlaamse regering zijn te vinden in de bis-nota bij het ontwerp van besluit dat op 5 juni 2020 aan de Vlaamse overheid is voorgelegd.

Gepubliceerd op donderdag 25 juni 2020
Alles raakt op behalve de zon

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina