naar top

Doe-het-zelver? Pak die premie voor dakisolatie nu het nog kan!

De Vlaamse regering besliste op 5 juni 2020 principieel dat de premie voor dak- en zoldervloerisolatie bij doe-het-zelf uitvoering vanaf 2021 verdwijnt. Het is nu nog niet te laat om die premie mee te pakken.

Dakisolatie is de nummer één van de energiebesparende maatregelen in woningen. Heb je nog geen of onvoldoende dak- of zoldervloerisolatie in je woning? Was je van plan ooit zelf de klus te klaren? Dan is het hoog tijd voor actie! Eind dit jaar verdwijnt de premie die je nu nog krijgt als je zelf dakisolatie plaatst of de vloer van een onbewoonbare zolder isoleert. Je krijgt vanaf 2021 alleen nog een premie als een aannemer de dakisolatiewerken uitvoert.

De premie van netbeheerder Fluvius is alleen voor de plaatsing van dakisolatie in bestaande woningen en appartementen die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006. Doe-het-zelvers krijgen voor de aankoopfacturen tot eind 2020 van Fluvius nog een premie van 2 euro per vierkante meter. Beschermde afnemers ontvangen 5,25 euro per vierkante meter.

Je leest hier wie een beschermde afnemer is.

 

Voorwaarden

  • De premie is geldig voor dakisolatie ofwel voor zoldervloerisolatie, niet voor allebei, binnen hetzelfde beschermd volume. Dit is het woonvolume dat de werkelijke bewoonde en verwarmde vertrekken omvat. Bijvoorbeeld: een aangebouwde garage komt niet in aanmerking, zowel zoldervloer- als dakisolatie aanbrengen in eenzelfde bouwvolume ook niet.
  • Zoldervloerisolatie telt alleen als het de vloer van een onverwarmde zolder betreft.
  • Als je een hellend dak isoleert, moet ook een dampscherm aanwezig zijn langs de binnenzijde van de woning.

 

Hoe dik moet de isolatielaag zijn?

De RD-waarde van het nieuw geplaatste materiaal moet minimaal 4,5 m²K/W bedragen. Dit mag je in meerdere lagen plaatsen.

De Lambdawaarde geeft weer hoe goed een materiaal thermisch isoleert. Hoe lager de waarde, hoe dunner de isolatie kan zijn. Op die manier bereken je welke dikte je nodig hebt per soort isolatiemateriaal.

We maken een berekening als voorbeeld

  • Je wil een hellend dak isoleren met minerale wol. De Lambdawaarde is 0.04 W/mK en je wil uiteraard de minimumnorm van 4,5 m²K/W voor de RD-waarde behalen.
  • Vermenigvuldig de RD-waarde met de Lambdawaarde: 4,5 x 0.04 = 0,18.
  • Het resultaat is in meter uitgedrukt. Je hebt in het voorbeeld dus 18 centimeter nodig om de minimale RD-waarde te behalen.

De Lambdawaarde staat vermeld op het product of technische fiche bij de producent.

 

Meer info

Op het formulier van netbeheerder Fluvius vind je alle voorwaarden.

Over de keuze van isolatiemateriaal lees je hier meer. 

 

Is je dak nog niet voldoende geïsoleerd?

Zit er maar een dunne laag isolatiemateriaal tussen de kepers van je hellend dak? Als je het dak wil na-isoleren mag die bestaande laag blijven zitten op drie voorwaarden:

  1. dat er een onderdak aanwezig is dat geen lekken vertoont en dampdoorlatend is. Raadpleeg een deskundige bij twijfel;
  1. dat alle houtwerk van de dakstructuur in goede staat verkeert;
  1. dat de isolatie in goede staat verkeert, droog is en geen rotting of schimmel vertoont.

Je moet na het bij-isoleren zeker een dampscherm aanbrengen als de oude isolatie geen dampscherm heeft. Als er wel een dampscherm is, kan je het verwijderen of doorprikken zodat het niet meer dicht is en daarna aanvullend isoleren. Het is heel belangrijk dat je het nieuwe dampscherm aan alle onderbrekingen (zoals schoorstenen en dakramen) goed luchtdicht afkleeft en alle kieren en spleten goed luchtdicht afwerkt. Het effect van de isolatie vermindert sterk als je dat niet goed doet. Bovendien is er risico op condensatie, schimmel en beschadiging van de dakconstructie. Ook voor aanvullende isolatiewerken kan je de dakisolatiepremie krijgen. Maar de RD-waarde van een bestaande isolatielaag en van de afwerkingslaag mag je niet meerekenen om aan de minimumwaarde 4,5 m²K/W te komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gepubliceerd op zondag 05 juli 2020
dakisolatie

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina