naar top

Mantelzorg? Eerstelijnszone Oostkust slaat handen in elkaar

De kans is erg groot dat je de voorbije maanden geregeld het woord 'mantelzorger’ hoorde vallen. Maar wie of wat zijn dat en welk statuut is er voor hen?

De kans is erg groot dat je de voorbije maanden geregeld het woord 'mantelzorger’ hoorde vallen. In deze coronatijden hebben immers niet alleen de professionele zorgverstrekkers de handen vol. Ook voor mensen die thuis of in hun omgeving op regelmatige basis voor iemand zorgen, is het voorbije half jaar erg pittig geweest. Daarmee is meteen ook een beetje geduid wat een mantelzorger is: iemand die voor een naaste zorgt, omdat hij of zij door een ziekte, een handicap, ouderdom of psychische moeilijkheden extra ondersteuning nodig heeft. Bijna altijd is er een affectieve band tussen zorgende en verzorgde. Mantelzorg is iets dat je overkomt. Je rolt er in omdat een familielid of vriend(in) hulp nodig heeft. Soms gebeurt dat gaandeweg, soms van de ene dag op de andere. De ene moet plots zorgen voor een partner die moet revalideren na een zwaar ongeval, de andere heeft misschien een kind met een handicap en weer een derde neemt zijn zorgbehoevende moeder of vader in huis.

Statuut

De overheid hecht veel waarde aan mantelzorgers. Daarom heeft ze ook een kader uitgewerkt voor al die helpende handen, die zich belangeloos inzetten voor een geliefde: het statuut van mantelzorger. Vanaf 1 september 2020 kan je als mantelzorger zo’n officiële erkenning aanvragen. Je kan daarbij kiezen tussen twee types erkenningen: een algemene erkenning als mantelzorger en een erkenning als mantelzorger met sociaal voordeel.

  • De eerste erkenning is na de aanvraag onbeperkt geldig. Er staat geen beperking op het aantal erkennende mantelzorgers die een zorgvrager mag inschakelen.
  • Aan de tweede erkenning hangt een sociaal voordeel vast, namelijk de mogelijkheid om mantelzorgverlof aan te vragen bij je werkgever. Het mantelzorgverlof kan enkel opgenomen worden door loontrekkenden en ambtenaren, niet door zelfstandigen. Een zorgvrager kan niet meer dan 3 dergelijke mantelzorgers inschakelen en de erkenning is maar beperkt geldig, namelijk één jaar. (Als je dit weg laat misschien wel doorverwijzen naar site? Of meenemen in oproep hieronder?)

Meer info over het mantelzorgstatuut vind je terug op www.mantelzorgers.be.

Damme en eerstelijnszone Oostkust

Ook lokale besturen willen mantelzorg meer en breder op de kaart zetten. Het is immers bij uitstek binnen de lokale gemeenschap dat mantelzorg voor een belangrijke menselijke en maatschappelijke meerwaarde zorgt. Steeds meer gemeenten leveren daarom extra inspanningen om hun mantelzorgers te erkennen, ondersteunen en verbinden. De vijf gemeenten binnen de eerstelijnszone Oostkust (Blankenberge, Damme, De Haan, Knokke-Heist en Zuienkerke) slaan de handen in elkaar om samen te werken om mantelzorgers nog beter te ondersteunen en te informeren. Hiervoor worden in de nabije toekomst verschillende initiatieven opgestart.

Betrokken worden?

Wil jij actief betrokken worden bij zo’n initiatief bij jou in de buurt of word je graag op de hoogte gehouden? Laat het ons weten via het Damse Sociaal Huis (050 67 28 40 of info@ocmw-damme.be)  en dan hoor je snel van ons!

Gepubliceerd op vrijdag 11 september 2020