naar top

Vogelgriep: ophok- of afschermplicht voor pluimvee en vogels

Er zijn besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5 vastgesteld. Daarom gelden vanaf 15 november 2021 preventieve maatregelen voor professionele en particuliere houders van pluimvee en vogels in België.

Er zijn in de afgelopen week meerdere besmettingen met hoogpathogene vogelgriep van het type H5 werd vastgesteld bij wilde vogels in West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. De geografische spreiding van deze gevallen en gelijkaardige vaststellingen in Noord-Frankrijk wijzen erop dat er in gans het land vogelgriep circuleert bij wilde vogels. Dit maakt het risico op besmetting van pluimvee overal in België erg groot.

De federaal minister voor Landbouw heeft daarom beslist om een aantal voorzorgsmaatregelen op te leggen, zowel voor professionele houders als voor hobbyhouders. Deze maatregelen zijn sinds 15 november 2021 van kracht.

De belangrijkste maatregel voor hobbyhouders is de verplichting om alle pluimvee af te schermen en alle pluimvee en andere vogels nog enkel binnen of onder netten te voederen en te drenken. Loopvogels, roofvogels, sportduiven en andere sier- en zangvogels moeten op dit ogenblik nog niet afgeschermd worden.

Meer info over de maatregelen

Een zieke of dode vogel gevonden? Laat het ons weten!

Als je tijdens een wandeling of in je buurt een dode of zieke vogel vindt, raak deze dan niet aan maar meld het via ons gratis nummer 0800/99 777. Het dier zal worden opgehaald en onderzocht, op deze manier help je nieuwe uitbraken van het vogelgriepvirus te voorkomen en bescherm je je eigen pluimvee.

Mogen pluimveeproducten als kip en eieren nog geconsumeerd worden?

Het virus dat momenteel, en de afgelopen jaren, circuleert is niet gevaarlijk voor mensen. De consument loopt geen enkel risico. Het vlees en de eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid worden geconsumeerd.

Wat is het vogelgriepvirus?

Aviaire influenza (AI) of vogelgriep, is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat dit H5-virus ook schadelijk is voor de mens. De aard van de symptomen en het verloop van de ziekte hangen af van het pathogeen karakter van de virusstam, de leeftijd van het getroffen dier, de omgeving en eventuele andere infecties. De besmetting kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest of vuile kratten. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk, maar over relatief korte afstand.

Meest actuele info

www.favv.be/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp

Gepubliceerd op maandag 22 november 2021
(c) #igBeernem

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina