naar top

Doe-het-zelver? Isoleer je dak nog voor de premie verdwijnt!

De Vlaamse regering besliste dat de premie voor dak- en zoldervloerisolatie bij doe-het-zelfuitvoering vanaf 2021 verdwijnt. Het is nu nog net niet te laat om die premie te pakken.  

Heb je nog geen of onvoldoende dak- of zoldervloerisolatie in jouw huis? Was je van plan ooit zelf de klus te klaren? Dan is het hoog tijd voor actie! Je krijgt nog een premie als je voor eind 2020 zelf dakisolatie plaatst of de vloer van een onbewoonbare zolder isoleert. Vanaf 2021 is er alleen nog een premie als een aannemer de isolatiewerken uitvoert.

Netbeheerder Fluvius geeft een premie voor de plaatsing van dakisolatie in bestaande woningen en appartementen die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006. Doe-het-zelvers krijgen voor de aankoopfacturen tot eind 2020 nog een premie van 2 euro per vierkante meter. Beschermde afnemers ontvangen 5,25 euro per vierkante meter.

Je leest hier wie een beschermde afnemer is.

 

Voorwaarden

  • De premie is geldig ofwel voor dakisolatie ofwel voor zoldervloerisolatie, niet voor allebei, binnen hetzelfde beschermd volume. Dit is het woonvolume dat de werkelijke bewoonde en verwarmde vertrekken omvat. Bijvoorbeeld: een aangebouwde garage komt niet in aanmerking, zowel zoldervloer- als dakisolatie aanbrengen in eenzelfde bouwvolume ook niet.
  • Zoldervloerisolatie telt voor de vloer van een onverwarmde zolder.
  • Als je een hellend dak isoleert, moet ook een dampscherm aanwezig zijn langs de binnenzijde van de woning.

Hoe dik moet de isolatielaag zijn?

De RD-waarde van het nieuw geplaatste materiaal moet minimaal 4,5 m²K/W bedragen. Dit mag je in meerdere lagen plaatsen.

De Lambdawaarde (?-waarde) geeft weer hoe goed een materiaal thermisch isoleert. Hoe lager de waarde, hoe dunner de isolatie kan zijn. Op die manier bereken je welke dikte je nodig hebt per soort isolatiemateriaal.

We maken een berekening als voorbeeld

  • Je wil een hellend dak isoleren met minerale wol die een Lambdawaarde heeft van 0,04 W/mK en je wil uiteraard de minimumnorm van 4,5 m²K/W RD-waarde behalen.
  • Vermenigvuldig de RD-waarde met de Lambdawaarde: 4,5 x 0,04 = 0,18.
  • Het resultaat is in meter uitgedrukt. Je hebt in het voorbeeld dus 18 centimeter nodig om de minimale RD-waarde te behalen.

De Lambdawaarde staat vermeld op het product of technische fiche bij de producent.

Meer info

Op het formulier van netbeheerder Fluvius vind je alle voorwaarden.

Over de keuze van isolatiemateriaal lees je hier meer.

 

Is je dak nog niet voldoende geïsoleerd?

Zit er maar een dunne laag isolatiemateriaal tussen de kepers van je hellend dak? Als je het dak wil na-isoleren mag die bestaande laag blijven zitten op drie voorwaarden:

  1. dat er een onderdak aanwezig is dat geen lekken vertoont en dampdoorlatend is. Raadpleeg een deskundige bij twijfel;
  1. dat alle houtwerk van de dakstructuur in goede staat verkeert;
  1. dat de isolatie in goede staat verkeert, droog is en geen rotting of schimmel vertoont.

Je moet na het bij-isoleren zeker een dampscherm aanbrengen als de oude isolatie geen dampscherm heeft. Als er wel een dampscherm is, kan je het verwijderen of doorprikken zodat het niet meer dicht is en daarna aanvullend isoleren. Het is heel belangrijk dat je het nieuwe dampscherm aan alle onderbrekingen (zoals schoorstenen en dakramen) goed luchtdicht afkleeft en alle kieren en spleten goed luchtdicht afwerkt. Het effect van de isolatie vermindert sterk als je dat niet goed doet. Bovendien is er risico op condensatie, schimmel en beschadiging van de dakconstructie. Ook voor aanvullende isolatiewerken kan je de dakisolatiepremie krijgen. Maar de RD-waarde van een bestaande isolatielaag en van de afwerkingslaag mag je niet meerekenen om aan de minimumwaarde 4,5 m²K/W te komen.

Hulp nodig?

Wil je uitleg of hulp bij de premieaanvraag? Bel dan IGS De Woonwinkel 050 25 01 38 (tijdens de kantooruren). Je kunt na afspraak terecht in het sociaal huis, Brouwerijstraat 4, Sijsele bij een sociaal adviseur.

 

Doen!

Voldoende dak- of zoldervloerisolatie is de beste remedie tegen hoge facturen voor verwarming. Ben je niet handig of heb je een moeilijk dak? Laat dan een vakman de klus uitvoeren. Je investering is natuurlijk hoger maar je krijgt een premie van 4 euro per vierkante meter, beschermde afnemers ontvangen zelfs 10,50 euro per vierkante meter.

 

Gepubliceerd op dinsdag 17 november 2020

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina