naar top

Zet de motor uit terwijl je wacht

Aan de verkeerslichten laten veel bestuurders hun motor draaien terwijl ze wachten. Dat is een slechte gewoonte want een stationair draaiende verbrandingsmotor stoot meer ongezonde stoffen uit dan de motor van een rijdend voertuig.

Vooral roet en stikstofdioxiden hebben een grote impact op onze gezondheid. In smalle straten met hoge bebouwing blijft deze vervuiling lang hangen. Wind verspreidt en verdunt de vieze lucht. Bij lagere windsnelheden treedt minder verdunning op en zijn de concentraties vervuiling meestal hoger. In de winter is er risico op inversie. De temperatuur daalt in dat geval niet met de hoogte, zoals normaal het geval is, maar is tijdelijk hoger op enkele honderden meter boven het aardoppervlak. De koudere, vervuilde lucht uit de onderste luchtlagen mengt dan niet met de schonere lucht uit de hogere, warmere luchtlagen, wat een slechte lokale luchtkwaliteit tot gevolg heeft.

 

Iedereen, dus ook gezonde volwassenen, loopt bij een langdurige blootstelling aan een slechte luchtkwaliteit een risico. Toch zijn een aantal groepen extra kwetsbaar. Deze kwetsbare groepen zijn (ongeboren) kinderen, ouderen en mensen met bestaande luchtwegaandoeningen of aandoeningen aan het hart en bloedvaten.

 

Wat kan je onmiddellijk doen voor schonere lucht?

Laat de motor van je auto niet draaien terwijl je ergens wacht.

Sommige auto’s hebben een stop- startsysteem dat de motor van de auto uitschakelt als je stil staat. Maar er zijn wel een aantal voorwaarden voordat het systeem zal werken, bijvoorbeeld moet de motor warm zijn. Het is ook mogelijk om het start/stop systeem uit te schakelen maar dat is dus geen goed idee.

De meest efficiënte manier om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren? Vermijd dat vervuilende stoffen in de lucht terecht komen. Stap dus voor korte afstanden of neem de fiets in plaats van de auto.

Als je een nieuwe auto kiest

Als je een oude auto verwisselt voor een nieuw of jonger exemplaar dan zal die minder schadelijke stoffen uitstoten. Daar zorgen de strengere euronormen voor.

De beste keuze is een elektrische auto. Hoewel elektrische auto’s net als andere, door slijtage van de banden, remmen en het wegdek wel (grover) fijn stof produceren, stoten ze via de uitlaat geen roet of stikstofoxiden uit. Ze hebben daardoor een veel kleinere impact op de (lokale) luchtkwaliteit dan diesel-, benzine- of aardgasvoertuigen.

Belangrijkste bron voor dit artikel: de brochure “gezonde leefomgevingen creëren: focus op luchtkwaliteit” van het Departement Omgeving.

 

 

 

Gepubliceerd op dinsdag 17 november 2020
dieselgate

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina