naar top

Buffer en spaar water samen met de Provincie West-Vlaanderen

Onder het motto “vele kleintjes maken één groot” slaat de provincie de handen in elkaar met ondernemers om op hun gronden kleinschalige en gecontroleerde overstromingsgebieden aan te leggen. Stel u voor 15 december kandidaat indien u hieraan wenst mee te werken.

Waterbuffers

Om het project te realiseren is de Provincie West-Vlaanderen op zoek naar landbouwers en andere ondernemers die op hun eigen gronden kleine waterbuffers willen aanleggen. Het gaat om bedrijven buiten het poldergebied die kleinschalige, multifunctionele, landschappelijk geïntegreerde, gecontroleerde overstromingsgebieden willen aanleggen.

Bij een voldoende hoge waterstand (bijvoorbeeld bij een hevig onweer of bij aanhoudende regen) stroomt het water via een buis uw voorraadput in. Stijgt het waterniveau nog verder, dan wordt ook het buffervolume aangesproken.

Waarom zou u meedoen

Door de recente klimaatveranderingen wordt het weer steeds extremer. Droogteperiodes duren langer en wanneer het regent zijn de buien korter en intenser waardoor het water niet opgenomen wordt in de bodem, maar wegspoelt langs grachten en rivieren. Wanneer u een waterbuffer aanlegt op uw gronden, breidt u uw eigen watervoorraad uit, beschermt u de gemeenschap tegen wateroverlast en beschikt u over een extra voorraad water tijdens droge periodes.

Interesse

Wanneer u interesse hebt voor dit project dan kunt u nog tot 15 december 2020 uw projectvoorstel indienen via het aanvraagformulier van de Provincie.

Landbouwers kunnen voor de aanleg van hun bufferbekken een beroep doen op Inagro en op de Provincie.

Meer info

De meest gestelde vragen zijn reeds gebundeld. U kunt ze nalezen op de website van de Provincie.

Hebt u dan nog vragen dan kunt u contact opnemen met de droogtecoördinator Jasper Dugardeyn via jasper.dugardeyn@west-vlaanderen.be of op het telefoonnummer 050 40 70 32.

Bij Inagro antwoordt Dries Mergaert graag op uw vragen. U kunt ze stellen via dries.mergaert@inagro.be of op het telefoonnummer 051 14 03 62.

Gepubliceerd op dinsdag 17 november 2020
waterbuffer

Openingsuren & contact

Organisatiebeheersing, strategisch & juridisch beheer

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 55

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina