naar top

Nieuwe EPC-labelpremie vanaf 2021

Als je een woning hebt met een label E of F op het energieprestatiecertificaat (EPC), en die binnen een periode van 5 jaar energetisch renoveert tot een label A, B of C, dan kan je vanaf 2021 een EPC-labelpremie aanvragen.

De nieuwe EPC-labelpremie kan oplopen tot 5 000 euro voor wie renoveert tot label A, 3 750 euro voor een renovatie tot label B en 2 500 euro voor een renovatie tot label C.

Bij appartementen is de EPC-labelpremie bedoeld voor wie een label D, E of F omzet in een label A of B. Daarvoor krijg je 3 750 of 2 500 euro.

Dus: hoe energiezuiniger de woning of het appartement na renovatie, hoe hoger de premie. Beschermde afnemers ontvangen nog meer.

Je zal deze premie kunnen aanvragen via netbeheerder Fluvius.

Combineerbaar met andere premies

De EPC-labelpremie kan je combineren met de premies voor aparte energiebesparende investeringen via de netbeheerder (dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler en - nieuw in 2021 - zonnepanelen).

Niet combineerbaar met de totaalrenovatiebonus

De EPC-labelpremie kan je niet combineren met de totaalrenovatiebonus. Dat is een extra premie voor wie minstens drie investeringen uitvoert in een periode van vijf jaar.

Als je al één investering hebt gedaan met een eindfactuur in de periode 2017-2020 en daarvoor een energiepremie hebt aangevraagd of aanvraagt, zit je automatisch in het traject van de totaalrenovatiebonus en kom je niet in aanmerking voor de EPC-labelpremie.

Als je in 2020 een bestelbon of een offerte hebt ondertekend voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur hiervoor in 2021 ontvangt, kan je kiezen tussen het traject van de totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

Behalve in bovenstaande gevallen kan je vanaf 2021 geen totaalrenovatiebonus meer aanvragen.

Hoe?

Je zal altijd twee keer een EPC moeten voorleggen, opgemaakt door een energiedeskundige type A. Het eerste EPC, met het slechte energielabel van voor de renovatie, mag ten vroegste in 2019 opgemaakt zijn. Het nieuwe EPC, met het goede energielabel van na de werkzaamheden, moet worden opgemaakt binnen de vijf jaar na de datum van het eerste EPC. Als dat eerste EPC is opgemaakt in 2019 of 2020, moet je het nieuwe EPC laten opmaken voor 1 januari 2026.

Meer info over de EPC-labelpremie

 

 

 

Gepubliceerd op maandag 07 december 2020
epc

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina