naar top

Test uw EPC

De nieuwe Test-uw-EPC tool is handig om snel in te schatten hoe goed of slecht jouw woning presteert op gebied van energie, ook voor woningen die voorlopig nog geen EPC hebben.

Het energielabel van het energieprestatiecertificaat (EPC) toont de energieprestaties van je woning. Op de EPC’s opgemaakt na 1 januari 2019 krijgt de woning een label. Dit gaat van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Tegen 2050 wil de Vlaamse Regering dat elk huis en elk appartement een A-label behaalt. Zo’n A-label stemt overeen met de energieprestaties van een nieuwbouwwoning van 2017. Momenteel behalen appartementen gemiddeld een C-label, terwijl eengezinswoningen gemiddeld een E-label behalen. Dat moet dus flink beter.

Met de nieuwe tool Test-uw-EPC kan je eenvoudig nagaan hoe jouw woning scoort ten opzichte van gelijkaardige woningen in de gemeente, de provincie of Vlaanderen. Je krijgt ook cijfers over het aantal zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen in de Vlaamse woningen en nuttige tips en doorverwijsadressen om aan de slag te gaan. 

Heeft je woning al een EPC, dan kan je onmiddellijk vergelijken met andere woningen. Heeft jouw woning nog geen EPC, dan krijg je via enkele vragen over type bebouwing, isolatiegraad en aanwezige installaties een indicatie van het energielabel van de woning en kan je dit indicatief energielabel vergelijken met gelijkaardige woningen. Voor het werkelijke energielabel moet je uiteraard nog altijd een officieel EPC laten opmaken door een erkend energiedeskundige type A.

Met deze nieuwe tool wil het Vlaams Energieagentschap ons bewust maken van de taak die ons wacht en daarbij het belang van het EPC-energielabel in de verf zetten. Blijven investeren in een beter energielabel van je woning is namelijk heel belangrijk, zowel voor het klimaat en een lagere energiefactuur maar ook voor het extra comfort en opdat jouw woning zijn waarde zou behouden.

Raadpleeg de tool ‘Test-uw-EPC’ via deze link: https://apps.energiesparen.be/test-uw-epc.
Je kan de tool ook raadplegen via de woningpas.

 

 

 

Gepubliceerd op maandag 07 december 2020
testuwepc

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina