naar top

Nieuwbouwwoning? Alleen nog BEN vanaf 2021

BEN staat voor 'bijna energie - neutraal'. Dat is vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen.

De E-peileis voor nieuwe woongebouwen zet een laatste stap in het verstrengingspad naar bijna energie-neutraal (BEN). Voor aanvragen vanaf 2021 is E30 het maximum. Dat betekent dat in de toekomst iedereen ‘BEN’ bouwt.

 

Wat zijn de minimale eisen voor BEN?

Nieuwbouw volgens de principes van BEN betekent maximaal E30 behalen en voldoen aan de andere EPB-eisen:

  • voldoende isolatie (maximaal toegelaten S-peil en maximaal toegelaten U-waarden,
  • minimale ventilatie-eisen,
  • beperken van het risico op oververhitting
  • een verplicht aandeel hernieuwbare-energie. Als alternatief kan je kiezen voor een 10 procent strenger E-peil. Zo kunnen woningen waar het niet haalbaar is voldoende hernieuwbare energie in te zetten toch voldoen aan de verplichtingen.

De geplande aanscherping van het maximaal toegelaten schilpeil S31 tot maximaal S28 is uitgesteld tot 2022. Toch is maximaal S28 vast een goed idee als je een nieuwe woning bouwt.

Vanaf wanneer?

Sinds 2006 geldt er een maximaal toegelaten E-peil voor nieuwbouwwoningen. Toen was E100 het maximum. Sindsdien is een hele weg afgelegd.

De verstrengde E-peileis vanaf 1 januari 2020 betekent niet dat alle nieuwbouwwoningen meteen bijna-energieneutraal zijn. Maximaal E30 is alleen verplicht als je de omgevingsvergunning om te bouwen aanvraagt vanaf 2021. Gelukkig doen steeds meer nieuwbouwwoningen al beter dan E30.

 

Korting op de onroerende voorheffing

De bestaande korting op de onroerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen met een laag E-peil blijft (minstens?) bestaan tot eind 2021. Als je de omgevingsvergunning aanvraagt in 2021 krijgt je 50 procent korting op de onroerende voorheffing voor E21 tot en met E30. Voor E20 of lager krijg je 5 jaar lang 100 procent korting.

 

BEN is niet hetzelfde als fossielvrij

De Vlaamse bijna energie-neutrale woning verbruikt relatief weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en sanitair warm water. Het is echter een mythe dat het verplichte aandeel hernieuwbare energie volstaat om alle energiebehoeften in te vullen.

Veel bouwers leggen fotovoltaïsche zonnepanelen om te voldoen aan het verplichte aandeel hernieuwbare energie. De zonnestroom dekt het verbruik om te koken, het verbruik van de verlichting, van elektrische toestellen en van de circulatiepomp van de centrale verwarming. In de meeste BEN-woningen staat er echter nog altijd een gasketel voor de verwarming en de aanmaak van sanitair warm water.

Een fossielvrije woning is een eerste voorwaarde om te komen tot een klimaatneutrale woning. De beste oplossing: een warmtepomp in plaats van een gasketel. Of je zonnepanelen genoeg stroom produceren voor je warmtepomp is in de toekomst bijkomstig als de stroom uit het net koolstofarmer wordt.

Als je een warmtepomp in je nieuwbouwwoning voorlopig te duur vindt, dan leg je toch al best vloerverwarming. Dat spaart je breekwerk als je verwarmingsketel later aan vervanging toe is en je wel geld hebt voor een warmtepomp. Een warmtepomp haalt namelijk het beste rendement bij een lage afgiftetemperatuur. Vloerverwarming maakt dan een comfortabele temperatuur in huis mogelijk.

Gepubliceerd op donderdag 31 december 2020
BEN verstrengingspad

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina