naar top

Werken aan een betere mentale gezondheid

Landbouwers zijn terecht trots op het werk dat ze dagdagelijks leveren. Maar ze zijn ook koppig. Dat zorgt ervoor dat ze moeilijk zeggen dat het minder goed gaat met hun bedrijf en dat ze niet goed in hun vel zitten.

Durf hulp vragen!

Wanneer u problemen hebt is het belangrijk dat u niet te lang wacht en op tijd hulp vraagt.

Boeren op een Kruispunt is 24/7 te bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 99 138. U kunt er terecht met uw psychologische, sociale, financiële, economische en technische problemen.

Voor vrouwen is er het Landelijk Infopunt voor Vrouwen (Liv), met advies over juridische, financiële en sociale zaken.

Voor algemene hulpvragen of om contactgegevens te krijgen van meer gespecialiseerde hulpverlening kunt u terecht bij het Sociaal Huis van de stad op het telefoonnummer 050 67 28 40 of bij het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk dat tijdens de kantooruren gratis te bereiken is op het telefoonnummer 0800 13 500. Ook de dienst Maatschappelijk Werk van uw ziekenfonds kan u op weg helpen.

Tot slot vindt u op de website checkjezelf.be van het Vlaams Instituut Gezond Leven tips en informatie over stress, burn-out, angst, maar ook over veerkracht, geluk en positiviteit.

Goed in uw vel

Op een boerderij lopen leven en werken door elkaar. Er is de klok rond, elke dag van de week, werk te doen want landbouwer zijn is een veeleisend en hard vak. Er zijn vaak mooie momenten, maar helaas ook minder aangename periodes. Voor iedereen geldt dat het leven hoogtes en laagtes kent en periodes van ongelukkig zijn horen daarbij. Maar die mogen niet te lang duren. Nog te weinig landbouwers kunnen of willen openlijk over hun problemen praten. Zo komen ze vast te zitten in een negatieve spiraal waardoor het steeds moeilijker wordt om hulp te vragen. En hulp vragen is nodig want een luisterend oor kan u de weg wijzen naar de juiste ondersteuning die kan zorgen voor meer mentale veerkracht zodat u zich beter voelt.

Een studie van ILVO

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO vindt het belangrijk dat stress en negatieve gevoelens bij land- en tuinbouwers op tijd aangepakt worden. Zo kan hun veerkracht en welbevinden verbeterd worden. Er is grote nood aan externe hulp en een goede communicatie zodat men de weg naar de hulporganisaties gemakkelijk vindt. Het instituut nam bij 375 Vlaamse landbouwers een enquête en interviews af om een goed zicht te krijgen op hun (mentale) weerbaarheid. Zo kan een algemeen plan van aanpak opgemaakt worden om bij crisissen sterker te staan en om de ondersteunende organisaties verder te helpen uitbouwen.

De resultaten van de enquête zijn helaas niet zo rooskleurig. Minder dan de helft van de ondervraagde landbouwers staat open voor het zoeken naar hulp bij persoonlijke problemen en slechts 1 op 3 vindt de weg naar die hulp. En klachten blijven lang ongekend. Dat komt onder andere omdat landbouwers gewoon zijn om alleen te werken. Het zijn fiere mensen met een grote verantwoordelijkheidszin die voldoening hebben van het runnen van hun eigen bedrijf en het werken met de natuur. Daardoor is het moeilijk toegeven dat het minder goed gaat.

Het ILVO ontdekte verschillende stressfactoren. Zo wordt de regelgeving steeds complexer en is er de financiële onzekerheid door de schommelende prijzen en de slechte onderhandelingspositie bij de verkoop van de producten. Er zijn tal van beroepsrisico’s aan het veeleisende beroep. Het werk stopt nooit en ook het onzekere toekomstperspectief speelt mee. De landbouwers geven aan dat er altijd goede en slechte jaren geweest zijn, maar dat er steeds meer slechte jaren komen door onder andere de lage prijzen en de recente landbouwrampen. Ook Corona zorgt voor extra stress: hoewel 30% van de landbouwers meer waardering ervaart, maakt 64% zich toch zorgen en voelt 40% zich mentaal uitgeput. De meerderheid van de landbouwers kiest er eerder voor om (nog) harder te werken om sterker te staan in moeilijke tijden dan om hulp te zoeken. Van landbouwers is bekend dat ze eerst zelf proberen om hun klachten aan te pakken en dat ze het moeilijk hebben om toe te geven dat het niet goed gaat. In de enquête gaven velen aan dat ze het gevoel hebben niet te kunnen zorgen voor het welbevinden van hun partner en kinderen. Maar blijven doorwerken bij problemen verstoort de balans tussen werk en gezin ook. Bovendien hebben ook fysieke klachten een weerslag op het mentaal welbevinden.

De overheid

Ook de Vlaamse overheid wil werk maken van het welbevinden van de landbouwers. Zij vindt preventief werken van groot belang en wil daarom tegen eind 2021 een actieplan met concrete stappen uitwerken. Ze wenst alle organisaties en betrokken personen mee te krijgen en niet alleen te focussen op zij die nu al problemen hebben. Ze wil er ook voor zorgen dat wie zich nu goed voelt, dat ook blijft doen. Een aantal doelstellingen zijn: minder regelgeving, oog hebben voor een economisch haalbaar beleid en netwerkmomenten voor landbouwers voorzien. Ook de weg naar hulpverlening moet gemakkelijker gemaakt worden. Daarvoor wil de Vlaamse overheid onder andere de werking van de vzw Boeren op een Kruispunt versterken. Zij hebben immers een jarenlange ervaring rond welbevinden en veerkracht van landbouwers. Ook het onderwijs kan betrokken worden zodat jonge landbouwers vroeg leren om voor zichzelf op te komen.

Gepubliceerd op dinsdag 26 januari 2021
gelukkige landbouw

Openingsuren & contact

Organisatiebeheersing, strategisch & juridisch beheer

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 55

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina