naar top

Maand van het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker - maart 2023

We hebben het allemaal druk. Er is dus altijd wel iets dat dringender is dan al het andere. Kanker vroeg opsporen is belangrijk. En toch… van uitstel komt afstel. Als je iets niet meteen doet, loop je het risico dat het er niet van komt.

Bevolkingsonderzoek

“Ik doe het straks wel. Eerst nog wat lezen.”
BlaBlaBla. Geen excuses.

Doe de stoelgangtest. Want vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen dikkedarmkanker.

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek geeft mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar de kans om elke twee jaar een stoelgangstaal te laten onderzoeken. Ze ontvangen hiervoor een brief met een afnameset. Het onderzoek is gratis en snel. Geen excuses dus.

Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Tijdig opsporen is belangrijk

Doordat de ziekte of het risico erop eerder wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

Stad Damme roept haar inwoners daarom op om zeker in te gaan op de uitnodigingsbrief die je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing als je tot de leeftijdsgroep behoort. 

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur of stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be.

Gepubliceerd op woensdag 01 maart 2023
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Openingsuren & contact

Dienst Sociale zaken

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 30

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina