Bevolkingsonderzoek
Ik doe het straks wel. Eerst nog wat lezen.
BlaBlaBla. Geen excuses.
Doe de stoelgangtest. Want vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen dikkedarmkanker.
In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek geeft mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar de kans om elke twee jaar een stoelgangstaal te laten onderzoeken. Ze ontvangen hiervoor een brief met een afnameset. Het onderzoek is gratis en snel. Geen excuses dus.
Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.
Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.
Tijdig opsporen is belangrijk
Doordat de ziekte of het risico erop eerder wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.
Stad Damme roept haar inwoners daarom op om zeker in te gaan op de uitnodigingsbrief die je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing als je tot de leeftijdsgroep behoort.
Meer weten over het bevolkingsonderzoek?
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur of stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be.