naar top

Hoe kan je (meer) verdienen aan nieuwe zonnepanelen?

Je kan vandaag goedkoper nieuwe zonnepanelen op je dak plaatsen dan ooit tevoren. Maar om er echt aan te verdienen, houd je best met een paar dingen rekening nog voor je een bestelling plaatst.

 

Het Grondwettelijk Hof vernietigde begin dit jaar het principe van de ‘virtuele’ terugdraaiende teller. Het arrest veroorzaakte heel wat opschudding. Zo is ook de indruk ontstaan dat het niet meer opbrengt om nieuwe zonnepanelen op je dak te leggen. Toch kan investeren in nieuwe zonnepanelen nog altijd rendabel zijn. Daarbij komt natuurlijk de nieuwe Vlaamse investeringspremie voor zonnepanelen bij bestaande woningen goed van pas.

 

Dat je, rekening houdend met de investeringspremie, uiteindelijk erg weinig betaalt voor de aanschaf is ongetwijfeld belangrijk voor het toekomstige rendement van je nieuwe zonnepaneleninstallatie. Maar je kan de opbrengst nog verhogen met enkele juiste keuzes.

 

Wat je vooraf moet weten

Netbeheerder Fluvius installeert altijd een digitale meter als je nieuwe zonnepanelen plaatst. Die meter registreert de stroom van je zonnepanelen die op het elektriciteitsnet wordt gezet apart van de stroom die je afneemt van het net.

Je betaalt, afhankelijk van het contract met je leverancier, meestal 25 tot 30 cent voor 1 kilowattuur (kWh) die je van het net afneemt. Je kan 3 tot 5 cent per kWh terugleververgoeding krijgen voor de stroomoverschotten die je op het net injecteert. Je krijgt dus een vergoeding voor de elektriciteit die je op het elektriciteitsnet zet, maar wel aan een veel lager tarief dan de elektriciteit die je afneemt. Het is daarom voordelig als je de groene stroom van je zonnepanelen meteen verbruikt.

Met een hoger zelfverbruik zal je ook minder betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Zonnepaneleneigenaars zonder digitale meter betalen het prosumententarief, een forfaitaire vergoeding voor het gebruik van het distributienet. In onze regio (Fluvius – Imewo) is het tarief dit jaar 90,45 euro per kilowatt (kW) geïnstalleerd vermogen van de omvormer van de zonne-installatie. Als zonnepaneleneigenaar met een digitale meter betaal je geen forfaitaire maar een reële netvergoeding. Je betaalt dan alleen voor het gebruik van het elektriciteitsnet voor de stroom die je van het net afneemt, dat is dus als je zonnepanelen geen of onvoldoende stroom opwekken voor je verbruik op dat moment. In een gemiddelde situatie kan je met een zelfverbruik van meer dan 30 procent al minder netvergoeding betalen dan wat het prosumententarief je zou kosten. Maar voor een rendabele installatie is een nog hoger zelfverbruik nodig wegens het grote prijsverschil tussen afname en injectie.

De basislast (sluipverbruik, koelkast, diepvries, enzovoort) zorgt vaak al voor 15 tot 20 procent zelfverbruik. In onze vorige nieuwsbrief kon  je al lezen wat elke zonnepaneleneigenaar met een digitale meter kan doen om zijn zelfverbruik te verhogen door de zonnestroom van zijn panelen zo veel mogelijk direct te verbruiken.

Je hebt een voetje voor als je de zonnepanelen nog moet plaatsen. Als toekomstige eigenaar kan je al bij de plaatsing van je nieuwe zonnepanelen makkelijk zorgen voor een hoger zelfverbruik in de toekomst.

 

Laat je panelen produceren als je stroom verbruikt

 

Hoe meer jouw verbruik samenvalt met de momenten waarop de zonnepanelen elektriciteit produceren, hoe minder elektriciteit je moet afnemen van het net en hoe beter voor jouw portemonnee. Een hoger zelfverbruik kan je bereiken als je bij de plaatsing van je nieuwe zonnepanelen meteen rekening houdt met het tijdstip van je toekomstige verbruik.

 

Zuidgerichte zonnepanelen produceren het meest. Meer naar het westen gerichte panelen kunnen toch interessanter zijn voor gezinnen die overdag buitenshuis werken en vooral na 17 uur elektriciteit verbruiken.

Wellicht is het de beste keuze om de zonnepanelen op verschillende richtingen te oriënteren. Dan is de opbrengst gelijkmatiger over de dag verdeeld en is het ook gemakkelijker om meer van die stroom zelf te gebruiken. Hoe kan je dat aanpakken?

Hellend dak

Op het hellend dak van een woning heb je meestal weinig of geen keuze over de oriëntatie en hellingshoek van de zonnepanelen. Zonnepanelen op het zuiden en met een helling van 45 graden hebben de hoogste opbrengst (100 procent). Leg je dezelfde zonnepanelen op het zuidwesten bij 45 graden dan is de opbrengt 5 procent lager en op het westen 25 procent lager. Maar misschien biedt het dak van een afzonderlijke garage of tuinhuis de kans om een deel van de panelen anders te oriënteren dan de panelen op je woning?

Je moet natuurlijk wel oppassen voor de lange schaduw van bomen of van andere gebouwen als je de panelen naar het oosten of het westen richt. Je plaatst zo’n panelen best zo hoog mogelijk op een hellend dak.

Plat dak

Op een plat dak kan je makkelijk de oriëntatie en de hellingshoek van de panelen kiezen. Ze vangen het meeste zonlicht op als ze allemaal met hun gezicht naar het zuiden staan, maar je kan er misschien minder van plaatsen dan je nodig hebt. Een rijtje met panelen die naar het zuiden kijken, werpt namelijk een schaduw achter zich. Over het algemeen heb je zo’n 2,3 vierkante meter plat dak nodig per vierkante meter zuidgericht paneel.

Bij een oost-west opstelling staan de panelen als een soort dakje tegen elkaar aan. Er is minder een probleem met schaduw als die panelen in een flauwe helling staan. Zo kan je meer panelen kwijt op een plat dak. Een paneel in een oost-westopstelling brengt maar 10 procent minder op dan een zuidgericht paneel en de opbrengst is gelijkmatiger over de dag gespreid.

Wil je meer weten over de beste ligging van zonnepanelen? Bij de Nederlandse voorlichtingsorganisatie Milieucentraal vind je handige tips.

 

Plaats genoeg panelen voor de toekomst

 

Met de terugdraaiende teller én het prosumententarief verliezen zonnepaneleneigenaars alleen maar geld als hun installatie te groot is voor hun verbruik. Dat is verleden tijd dankzij de digitale meter.

Het levert nog altijd weinig op als je te veel zonnepanelen legt. Met alleen de opbrengst van het injectietarief kan je de installatiekosten van extra panelen niet terugverdienen. Maar omdat de levensduur van zonnepanelen zo’n 25 jaar bedraagt, kan je ook best rekening houden met de evolutie van je toekomstige verbruik én met de verwachte evolutie van je zelfverbruik. Het loont bijvoorbeeld om nu al extra zonnepanelen te plaatsen als je van plan bent om een airco te installeren want die gebruik je vooral als de zomerzon brandt.

Een elektrische auto opladen met zonnestroom kan bijzonder voordelig zijn. Er is één voorwaarde: je moet zo veel mogelijk de batterij thuis en overdag opladen.

De voordelen van elektrisch rijden zijn zo groot dat sommige autobouwers het einde van hun fossiele modellen aankondigen voor 2030 of nog vroeger. Je rijdt misschien wel vroeger met een elektrische auto dan je zelf denkt. Als je inschat dat je regelmatig overdag thuis zal kunnen opladen, dan is het best een goed idee om nu al extra zonnepanelen te leggen, ook al stap je nog niet meteen over op elektrisch rijden. De extra kosten voor een grotere installatie zijn immers beperkt. Je kan rekening houden met een gemiddeld verbruik van 15 tot 20 kWh per 100 kilometer (laadverliezen inbegrepen) voor een doorsnee elektrische auto als je je rechtervoet wat in bedwang houdt.

Gepubliceerd op vrijdag 16 april 2021
zonnepanelen op plat dak

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina