naar top

Deze zomer eerste erfgoedlab in Sint-Janshospitaal Damme

De eerste editie van het Erfgoedlab met als thema gastvrijheid staat voor deze zomer gepland. Sinds 2019 engageren de steden Damme en Brugge zich om nog intensiever samen te werken binnen hun vrijetijds- en cultuurbeleid.

Een van de projecten waar ze gezamenlijk hun schouders onder zetten is de verdere uitbouw van een nieuwe cultuur-toeristische werking in het Sint-Janshospitaal in Damme-centrum. Naast het stadsfestival van Stichting IJsberg zal de historische site nu ook drie jaar lang onderdak geven aan een Erfgoedlab, met financiële steun van Vlaanderen vanuit het bovenlokaal cultuurdecreet.  

Damme wil zich al even profileren als een onthaaste stad. De vrijgekomen rusthuissite in het hart van Damme-centrum biedt hierin opportuniteiten. Het publiek leerde de site al een eerste keer kennen via het jaarlijkse kunstenfestival van Stichting IJsberg dat we ook verder blijven behouden. Maar nu willen we de erfgoedwaarde van dit monument en zijn rijke collectie opnieuw een hoofdrol geven en dat in de vorm van een Erfgoedlab. Zo wordt het Sint-Janshospitaal meer dan ooit een plek van kunst en erfgoed en dus van boeiende interacties tussen verleden, heden en toekomst.

Stad Brugge ziet in dit bovenlokale project mogelijkheden om haar cultuur-toeristische beleving en uitstraling op (inter)nationaal vlak te versterken. Als Werelderfgoedstad heeft Brugge veel expertise in huis, zeker op het vlak van erfgoedbeleid. Die delen we graag met onze buurstad want enkel via regionale samenwerking verzekeren gemeenten zich van voldoende draagkracht die onontbeerlijk is bij grote uitdagingen zoals deze. 

Erfgoed in dialoog  

Met het Erfgoedlab wilden we de eeuwenoude traditie van gastvrijheid behouden. Een culturele werking die een vervolg is op de rijke geschiedenis van het Sint-Janshospitaal als gasthuis voor zieken, armen, ouderen, passanten en pelgrims. Ook eerdere benamingen - Domus beate Marie (1249), het O.L.Vrouwgasthuis, Sint-Janshuus – verwijzen duidelijk naar die vaste functie als gastvrije plek.

Gastvrijheid en de mensen die er leefden en kwamen, is de rode draad in de hele voorbereiding en de verdere aanpak van het Erfgoedlab. Onder begeleiding van participatie-expert Johan Buytaert van De Kleine Expeditie vzw en coördinator Mariebelle Deceuninck maakten diverse cultuurmedewerkers van Damme en Brugge een unieke selectie uit de rijke erfgoedcollectie van het Sint-Janshospitaal dat varieert van grafstenen tot gebruiksvoorwerpen, van devotionele objecten tot voogdenportretten.

Deze gekozen objecten worden vervolgens opnieuw gastheer of een start van nieuwe verhalen of verbindingen, naar andere erfgoedcollecties uit Brugge of Damme, maar ook naar het leven van vandaag. De bezoeker van het Erfgoedlab, jong en oud, zal actief worden betrokken want het is een lab en geen afgewerkte expo. We willen een groeiend belevingsparcours doorheen de indrukwekkende gebouwen en tuinen realiseren waarin iedereen vrij is om ook zelf een boodschap of betekenis toe te voegen.

Kinderen kunnen trouwens exclusief al een eerste keer kennismaken met de erfgoedcollectie en dat tijdens het komende Erfgoedweekend op 24 en 25 april. Na oog in oog te staan met het portret van Richard vander Poorte en zuster Norberta, kunnen ze tijdens de workshop ‘Nachtkwast’ zelf aan de slag om zichzelf met nachtelijke verfstreken te portretteren als hospitaalvoogd of zuster. Door de huidige coronamaatregelen is het aantal deelnemers wel beperkt in aantal en leeftijd (6-12 jaar) en is inschrijving op voorhand verplicht via de webshop van Damme. 

Reconversie site Sint-Janshospitaal 

De nieuwe cultuur-toeristische werking past in de visie van Stad en OCMW Damme voor de reconversie van oude rusthuissite en haar omgeving. Het hospitaal en aansluitend het slot, de Margaretha-vleugel en de twee aanpalende ommuurde tuinen krijgen een vaste publieke bestemming als historisch waardevolle en cultureel boeiende bezienswaardigheid in Damme. Er is wel een grondige restauratie van deze gebouwen nodig. Dat traject werd parallel al door Stad Damme opgestart. De restauratie is een werk van jaren. Het Sint-Janshospitaal krijgt daarom een tijdelijke inrichting, zowel uit praktische noodzaak maar ook om de aantrekkingskracht van dit monument voor het publiek nu al te vergroten. Ook deze inrichting onder begeleiding van architecten Koen Bovée en Jason Slabbynck zal grotendeels klaar zijn tegen de start van het eerste Erfgoedlab in de zomer van 2021. 

De plannen in het Sint-Janshospitaal vinden zeker aansluiting bij de recente nieuwe Vlaamse intentieverklaring en samenwerking tussen Toerisme en Onroerend Erfgoed onder de noemer Reizen naar Morgen. Duurzaam toerisme kan een meerwaarde genereren, niet enkel voor bezoekers, maar ook voor bewoners, ondernemers én de erfgoedplek zelf. 

Erfgoedlab praktisch 
  • Officiële opening met preview voor de pers: 30 juli 2021 
  • Publieke opening Erfgoedlab: 31 juli – 5 september 2021 (gesloten op ma + di) 
  • Locatie: Sint-Janshospitaal, Kerkstraat 33, Damme 
  • Gratis toegang 
Gepubliceerd op vrijdag 23 april 2021
Erfgoedlab

Openingsuren & contact

Communicatie & dienstverlening

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 50

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina