naar top

Twee kandidaten voor reconversie Hospitaalsite Damme

Het college van burgemeester en schepenen van Stad Damme heeft 2 kandidaturen voor de reconversie van de hospitaalsite in het historisch centrum van Damme weerhouden.

De twee kandidaten, allebei consortia die verschillende partners en expertises verenigen, kunnen nu een offerte indienen. De stad verwacht in 2022 de eerste activiteiten op de site te zien opstarten.

Na de verhuis van de OCMW-diensten en -rusthuis naar de zorgsite aan de Brouwerijstraat in Sijsele, stonden het middeleeuwse Sint-Janshospitaal en aanhorige gebouwen in Damme-centrum leeg. Het OCMW- en stadsbestuur zijn sinds die tijd op zoek naar een nieuwe invulling van de vrijgekomen ruimte. Het Sint-Janshospitaal is als monument beschermd, de omgeving als dorpsgezicht.

De OCMW- en gemeenteraad stelden in 2015 een masterplan vast voor de site van het OCMW. Een eerste ontwerp om de site een nieuwe toekomst te geven, strandde door versnippering in de uitvoering. Het lokaal bestuur stelde haar visie over de invulling van de site bij en trok een externe projectbegeleider aan. Dat leidde tot een voorstel van publiek-private-samenwerking. De oproep leidde tot twee kandidaturen die nu tijdig, ontvankelijk en regelmatig zijn verklaard. Beide kandidaturen werden weerhouden en worden uitgenodigd om in een volgende fase een offerte in te dienen. Het betreft SV Steenoven-Alheembouw en GTM Global Monument.

Het stadsbestuur is bijzonder verheugd dat het een belangrijke stap zet in de uitvoering van de reconversie van de voormalige hospitaal- en zorgsite in het historische centrum. De stad gaat voor een geïntegreerd plan in een goede verstandhouding met een private partner. De vernieuwing en restauratie van dit belangrijk deel van Damme is een unieke kans om deze historische omgeving te revitaliseren en blijvend op de kaart te zetten.

De twee kandidaten beschikken over de nodige expertise op het vlak van ontwikkeling, architectuur, erfgoed, landschapsarchitectuur, speciale bouwtechnieken, stabiliteit en bouwkunde.

Gepubliceerd op zondag 25 april 2021
Foto Hospice Damme

Openingsuren & contact

Stadsontwikkeling

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 60

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina