naar top

Walking Museum brengt Tijl Uilenspiegel in Damme tot leven

Een wandeling maken en intussen genieten van kunst? Dat kan in Damme-centrum dankzij het Walking Museum. Op grote panelen op openbare plaatsen, kan je gratis en op elk moment, kennismaken met de legende van Tijl Uilenspiegel en de kunst en geschiedenis van Vlaanderen in de 16e eeuw.

Reportage op de regionale televisiezenders Focus-WTV bij de voorstelling van het Walking Museum.

Het concept van het Walking Museum is nieuw in België en komt in deze tijden als geroepen. “Na een jaar waarin de cultuursector een tijdje heeft stil gelegen, zijn we blij een coronaveilig cultureel alternatief te lanceren”, zegt Stefanie De Regel van One Art Foundation, de culturele stichting die het initiatief neemt. “Met ons project willen we in de stad Damme het verhaal van Tijl Uilenspiegel tot leven brengen.”

Met behulp van een smartphone of tablet kunnen bezoekers en wandelaars de Damse literaire held Tijl Uilenspiegel en andere 16de eeuwse figuren tot leven zien komen in de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. “Mensen krijgen daarnaast tal van interessante (kunst)historische weetjes”, vult De Regel aan.

De 10 schilderijen komen te staan op grote panelen in en rond het historisch stadscentrum. Drie panelen Nederlandse spreekwoorden, Dulle Griet en De strijd tussen carnaval en vasten zijn al geïnstalleerd.  Wanneer je een paneel tegenkomt, open je gewoon de applicatie, richt je je smartphone op het paneel en geniet je van de verhalen die de personages op het schilderij je zullen vertellen. Start aan Visit Damme op de Markt.

Het gloednieuwe project staat al een tijdje in de steigers en wordt geleid door de One Art Foundation in samenwerking met het Damse stedelijk Uilenspiegelmuseum.

“Damme trekt volop de kaart van onthaasten”, zegt burgemeester Joachim Coens van Stad Damme. “Dat betekent ook duiken in het rijke erfgoed. Literair erfgoed rond Uilenspiegel inspireert ook vandaag nog. Damme geeft tijd om de spiegel van de samenleving en van jezelf voor te houden. Het Walking Museum is een mooie meerwaarde voor een bezoek aan onze stad.”

De initiatiefnemers bieden de Walking Museum-applicatie als gratis download aan via de Play Store en de App Store. Wat Walking Museum speciaal maakt, is dat het niet louter een entertainende culturele ervaring is maar veel meer. Augmented reality-technologie wordt steeds populairder in het onderwijs omwille van de toegevoegde waarde aan het leergebeuren. Het helpt o.a. jongeren om abstracte concepten te visualiseren en verbetert hun begrip van de verstrekte informatie.

Dankzij een crowdfundingcampagne van Walking Museum kreeg het project steun uit verschillende hoeken met de hulp van tal van individuen, lokale bedrijven, vzw’s en horecazaken. Ook Dams/Brussels minister Benjamin Dalle steunt het project. 

De app van het Walking Museum staat in de App Store en Play Store.

Gepubliceerd op woensdag 02 juni 2021
Foto voorstelling Walking Museum

Openingsuren & contact

UiTbalie @ Cultuurfabriek

adres
Stationsstraat 228340 Sijsele (Damme)
Tel.
050 28 84 55
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina