naar top

NEST stadslab Damme in Sint-janshospitaaL

Het Sint-Janshospitaal in Damme is al meer dan 750 jaar een gasthuis voor ouderen, zieken en reizigers. Na het vertrek van het woonzorgcentrum in 2013 nestelt zich nu onder de naam NEST Stadslab Damme een nieuwe cultuur-toeristische werking in de gebouwen en tuinen.

De eeuwenoude traditie van gastvrijheid blijft zo behouden want NEST Stadslab Damme wordt een warm en open rustpunt voor elke bezoeker en een broedplaats voor creatievelingen, gedragen door de monumentale geschiedenis.

De nieuwe werking past in de visie van Stad en OCMW Damme voor de reconversie van vrijgekomen rusthuissite en haar omgeving. Het hospitaal, de bijgebouwen en de twee aanpalende tuinen krijgen onder de nieuwe naam NEST Stadslab Damme een vaste publieke bestemming als historisch waardevolle en cultureel boeiende bezienswaardigheid.

Om de werking van NEST Stadslab Damme te kunnen opstarten krijgt het Sint-Janshospitaal onder begeleiding van architecten Koen Bovée en Jason Slabbynck een tijdelijke inrichting, zowel uit praktische noodzaak maar ook om de aantrekkingskracht van dit monument voor het publiek nu al te vergroten. Zo zal het bijvoorbeeld voor het eerst mogelijk worden om een blik te kunnen werpen op de indrukwekkende zolder van het oude hospitaal.

“Damme profileert zich als een onthaaste stad”, licht burgemeester Joachim Coens toe. “De vrijgekomen rusthuissite in het hart van Damme-centrum biedt hierin opportuniteiten. Het publiek leerde de site al kennen via het jaarlijkse kunstenfestival van Stichting IJsberg dat we graag verder blijven behouden. Maar daarnaast willen we ook de sfeer en de erfgoedwaarde van dit monument en zijn rijke collectie opnieuw een hoofdrol geven. Zo wordt NEST Stadslab Damme meer dan ooit een plek van kunst en erfgoed en dus van boeiende interacties tussen verleden, heden en toekomst. Soms averechts of schurend maar altijd speels en verbindend. Want ook de heel jonge bezoeker wordt er niet vergeten.”

“Onze plannen in het Sint-Janshospitaal vinden aansluiting bij de recente nieuwe Vlaamse intentieverklaring en samenwerking tussen Toerisme en Onroerend Erfgoed onder de noemer Reizen naar Morgen” vult schepen voor toerisme- en erfgoedbeleid Rik Strubbe aan. “Wij geloven al jaren dat duurzaam toerisme een meerwaarde kan genereren voor onze bezoekers, bewoners, ondernemers en de erfgoedplek zelf.”

Tijdelijk erfgoedlab met Brugge

De gebouwen en tuinen worden nu nog ingericht, maar op 31 juli gaan de deuren van NEST Stadslab Damme voor het publiek open en dat met een eerste editie van het project Erfgoedlab. “De opstart en inrichting van NEST Stadslab Damme en het eerste Erfgoedlab dat we samen met stad Brugge en met steun van de Vlaamse Overheid realiseren, zijn nauw met elkaar verweven”, licht burgemeester Joachim Coens toe.

“Met het Erfgoedlab willen we ook de eeuwenoude traditie van gastvrijheid behouden”, licht Brugs schepen voor cultuurbeleid Nico Blontrock toe. “We willen een vervolg zijn op de rijke geschiedenis van het Sint-Janshospitaal als gasthuis voor zieken, armen, ouderen, passanten en pelgrims.”

Gastvrijheid maar ook troost is de rode draad in de hele voorbereiding van het eerste Erfgoedlab dat zal plaatsvinden van 31 juli tot en met 5 september 2021. Onder begeleiding van participatie-expert Johan Buytaert van De Kleine Expeditie vzw en coördinator Mariebelle Deceuninck maakten diverse cultuurmedewerkers van Damme en Brugge een unieke selectie uit de rijke erfgoedcollectie van het Sint-Janshospitaal dat varieert van grafstenen tot gebruiksvoorwerpen, van devotionele objecten tot voogdenportretten.

“Deze gekozen objecten worden vervolgens opnieuw gastheer of een start van nieuwe verhalen of verbindingen naar andere erfgoedcollecties uit Brugge of Damme, maar ook naar het leven van vandaag”, verduidelijkt Brugs schepen voor cultuurbeleid Nico Blontrock. De bezoeker van NEST Stadslab Damme zal actief worden betrokken. Want het tijdelijk Erfgoedlab is een begin en dus zeker geen afgewerkte expo. We willen een groeiend belevingsparcours doorheen de indrukwekkende gebouwen en tuinen realiseren waarin iedereen vrij is om ook zelf een boodschap of betekenis toe te voegen.”

Praktisch

  • Officiële opening NEST, stadslab Damme en Erfgoedlab met perspreview: 30 juli 2021
  • Erfgoedlab: 31 juli – 5 september 2021, 10–17 uur (gesloten op maandag en dinsdag)
  • NEST Stadslab Damme, Kerkstraat 33, Damme
  • Gratis toegang
  • Alle info: www.nestdamme.be
Gepubliceerd op zaterdag 19 juni 2021
Foto lancering NEST Stadslab Damme

Openingsuren & contact

Toerisme Damme

adres
Jacob van Maerlantstraat 38340 Damme
Tel.
050 28 86 10

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina