naar top

Retroactieve premie voor warmtepompen vanaf 1 oktober

Had je zonnepanelen vóór 2021? En combineer je die met een warmtepomp? Dan kan je nu eenmalig een retroactieve investeringspremie aanvragen. 

Het Grondwettelijk Hof vernietigde begin 2021 de regeling van de ‘virtuele’ terugdraaiende teller als je al voor 2021 zonnepanelen plaatste. Dat vermindert het toekomstige financieel rendement van je zonnepanelen als je zelfverbruik onvoldoende hoog is. Daarom kan je een retroactieve premie voor zonnepanelen aanvragen. Lees onze uitleg van eind augustus over de-premie-voor-zonnepanelen-die-je-vroeger-al-plaatste  

De combinatie warmtepomp/zonnepanelen 

Een woning verwarmen met een warmtepomp is een prima idee. Een warmtepomp zorgt ervoor dat je geen fossiele energie, zoals gas of stookolie, meer nodig hebt. Bovendien heb je voor een warmtepomp veel minder energie nodig om een huis te verwarmen dan met een gas- of stookolieketel. De warmtepomp haalt namelijk warmte uit de omgeving (bodem, water of lucht). Je betaalt met een warmtepomp niet langer voor aardgas of stookolie maar je verbruikt natuurlijk wel meer elektriciteit. Warmtepompeigenaars plaatsten daarom vaak veel zonnepanelen. Ze hebben echter een lager zelfverbruik dan gezinnen zonder warmtepomp door een overaanbod aan zonnestroom in de zomer en een hoog elektriciteitsverbruik in de (donkere) koude maanden. Daardoor zullen ze de afschaffing van de terugdraaiende teller sterker voelen in hun portemonnee.  

De afschaffing van de regeling van de terugdraaiende teller betekent een streep door de rekening van gezinnen die erop rekenden dat ze met hun zonnepanelen goedkoop de nodige elektriciteit voor hun warmtepomp konden produceren. Daarom kunnen de eigenaars van zonnepanelen die ook een warmtepomp installeerden een bijkomende premie van 1?163 euro aanvragen boven op de retroactieve premie voor de zonnepanelen. De premie geldt alleen voor warmtepompen die instaan voor de hoofdverwarming van een gebouw en niet voor bijvoorbeeld zwembadverwarming.  

Wie aan de voorwaarden voldoet en al over een digitale meter beschikt, kan de retroactieve premie voor de warmtepomp van 1?oktober 2021 tot en met 31?maart 2022 aanvragen via het onlineloket van Fluvius.  

Wie nu nog een klassieke (Ferraris)meter heeft, kan de premie tot zes maanden na de plaatsing van de digitale meter aanvragen (en tot 31 december 2025). 

Merk op: de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen vraag je afzonderlijk aan. Let hierbij goed op de aanvraagtermijnen: als je al een digitale meter hebt dan kan je slechts tot 18 januari 2022 de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen aanvragen. Voor de retroactieve premie voor de warmtepomp is er tijd tot en met 31 maart 2022. 

Verhoog je zelfverbruik 

Eigenaars van een warmtepomp kunnen het financiële rendement van hun zonnepanelen verbeteren door sturing. Er is tot eind 2022 een premie van maximaal 400 euro voor automatische sturing van een elektrische boiler, een warmtepompboiler, accumulatieverwarming of een warmtepomp. Een apparaat voor automatische sturing beslist zelf wanneer een toestel wordt ingeschakeld maar je behoudt alle comfort.? 

Deze automatische sturing kan het zelfverbruik van zonnestroom verhogen. We kunnen niet genoeg benadrukken dat een hoog zelfverbruik financieel voordelig is voor eigenaars van zonnepanelen zodra ze een digitale meter hebben.  

Als je een digitale meter hebt dan betaal je namelijk voor de elektriciteit die je afneemt van het net. Je kan de elektriciteit die je op het net zet verkopen aan een stroomleverancier verkopen maar de vergoeding voor de elektriciteit die je op het net zet is veel lager dan het tarief voor de elektriciteit die je afneemt. Voor een hoog zelfverbruik moet je de zonnestroom zoveel mogelijk direct verbruiken of eventueel opslaan in een batterij voor later gebruik. 

Gepubliceerd op donderdag 14 oktober 2021