naar top

De OVAM start gratis ophaaldienst asbestdaken bij landbouwers

De OVAM biedt landbouwers de mogelijkheid om hun gedemonteerde asbestdaken gratis te laten ophalen.

Landbouwprotocol

In juli keurde de Vlaamse regering het protocol voor de ondersteuning van de landbouwsector goed. Het werd ondertekend door de OVAM, minister Demir en 3 landbouworganisaties. Met dit protocol pakt men het asbestpassief in de landbouwsector aan en stimuleert men landbouwers om de asbestdaken op hun agrarische gebouwen versneld te verwijderen.

Principe

Actieve en gepensioneerde landbouwers, maar ook landbouwers in bijberoep, kunnen een beroep doen op de OVAM om hun gedemonteerde asbestgolfplaten of -leien gratis aan huis te komen ophalen. De OVAM stelde daarvoor een inzamelaar aan die een container brengt waarin u het asbestafval kunt verzamelen. Daarna haalt de inzamelaar de container terug op en brengt deze naar een erkende stortplaats of afvalverwerker. Het verwijderen van het asbestmateriaal zit niet in deze dienstverlening. U demonteert het dak zelf of laat dit op uw kosten doen door een aannemer.

Asbest correct verwijderen

3 factoren bepalen of u het asbest zelf mag verwijderen of niet: het type asbesttoepassing, de toestand van het asbest en de plaats waar het zich bevindt. U vindt alle relevante informatie terug op de website van de OVAM.

Alleen hechtgebonden asbest, afkomstig van daken van landbouwgebouwen mag in de container gelegd worden. Het gaat dus enkel om golfplaten, dakleien, dakplaten en dakaccessoires zoals dakranden, schouwen, afdekkappen, … Wat niet mag zijn gevelelementen, draagbalken, tussenschotten/muren, sandwichpanelen en gelijkaardige bouwelementen.

Aanvraag

Alle landbouwers met een landbouwnummer kunnen gebruik maken van deze gratis ophaling. U moet dus beschikken over een landbouwnummer, een BTW-nummer en een exploitatienummer. U kunt zich via het aanmeldformulier op de website van de OVAM registreren. Zorg op voorhand voor een inschatting van het aantal vierkante meter hechtgebonden asbest en een beschrijving van het gebouw.

U kunt een aanvraag per exploitatienummer indienen. U doet één aanmelding voor verschillende gebouwen op één locatie. Bij de aanvraag moet u akkoord gaan met de algemene voorwaarden. U leest ze best even door voor u uw aanvraag start.

Wacht niet te lang want het protocol wordt uitgevoerd binnen de beschikbare budgetten en dus tot uitputting van de middelen.

Volgende stappen

Na het ingeven van alle gegevens, krijgt u een bevestiging dat de OVAM uw dossier ontvangen heeft. Op basis van uw gegevens bekijkt de OVAM of u in aanmerking komt voor de ophaling. U krijgt in principe binnen 5 werkdagen antwoord. Is dat positief dan brengt de inzamelaar de nodige containers ter plaatse. Wanneer deze gevuld zijn, haalt de inzamelaar de containers op asbestveilige manier terug op.

Gepubliceerd op zondag 07 november 2021
asbest

Openingsuren & contact

Ondernemen

adres
Vissersstraat 2A8340 Damme
Tel.
050 28 87 55
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina