naar top

Stad Damme vraagt Cittaslow-label aan

Het stadsbestuur van Damme heeft een officiële aanvraag ingediend om het internationaal keurmerk Cittaslow of Slow City te mogen dragen. Het verkrijgen van het label is een beleidsdoelstelling van de stad. Met de vraag zet Damme het toetredingsproject in beweging.

Het toetredingsproject bestaat uit een officiële aanvraag, een audit en de verbintenis door de gemeenteraad. Damme hoopt de toetredingsprocedure half 2022 af te ronden.

Filosofie

De filosofie achter Cittaslow is de mens in een duurzame omgeving. Of het nu gaat om inwoners, bezoekers of ondernemers, door de criteria van Cittaslow toe te passen, kunnen ze leven in een kwalitatief hoogwaardig landschap en een krachtige sociale omgeving die innovatief is maar met respect voor de oorsprong, de identiteit en cultuurhistorie. Kernwoorden bij Cittaslow zijn authenticiteit, gastvrijheid, respect, tijd en aandacht voor elkaar. Cittaslow en Slow City zijn synoniemen. Het project startte in Italië in 1999.

Eerder gebruikte de stad de Cittaslow-criteria als kapstok voor haar meerjarenplanning 2020-2025. De zes beleidsdoelstellingen zijn er rechtstreeks op geïnspireerd. Een doelstelling luidt letterlijk Stad Damme is een landelijke onthaaste stad.  

Audit

De audit binnen de aanvraagprocedure omvat 7 domeinen: klimaatbeleid (incl. energie en milieu); infrastructuur, vervoer en medische voorzieningen; ruimtelijke kwaliteit; agrarisch, toeristisch en ambachtelijk beleid; gastvrijheid, wetenschap en onderwijs; sociale cohesie en tot slot samenwerking. De 7 domeinen omvatten samen 73 criteria en 179 vragen. Alle diensten van het lokaal bestuur zijn betrokken.

Wereldwijd

Wereldwijd dragen momenteel 278 steden in 30 landen het officiële Slow City- of Cittaslow-label. In België zijn dat Opzullik, Edingen, Lens, Jurbeke en Estinnes in Henegouwen, Maaseik in Limburg en Chaudfontaine in Luik. Enkel gemeenten met minder dan 50.000 inwoners komen in aanmerking.  

Meer informatie op www.cittaslow.be en www.cittaslow.org.

Gepubliceerd op dinsdag 07 december 2021