naar top

Extra korting op de registratierechten als je een woning na aankoop renoveert

Je koopt een woning die toe is aan renovatie? De Vlaamse overheid geeft vanaf 2022 een extra duwtje in de rug als je het energiepeil van je eigen woning grondig verbetert.

Lagere registratierechten voor aankoop van de enige eigen woning

Bij de aankoop van je enige eigen woning betaal je voortaan niet langer 6 procent maar 3 procent registratiebelasting. Dit geldt voor aankopen door natuurlijk personen, dus niet voor aankopen door (bijvoorbeeld) vennootschappen.

Dit nieuwe tarief is van toepassing op alle koopovereenkomsten waarvan de notaris de authentieke akte verlijdt vanaf 1 januari 2022. Dus ook als de koper en verkoper al in 2021 een verkoopovereenkomst (‘compromis’) hebben ondertekend.

 

Extra verlaging registratierechten bij een ingrijpende energetische renovatie

Je betaalt voortaan nog maar 1 procent registratiebelasting als je binnen 5 jaar na de aankoop van je enige eigen woning een ingrijpende energetische renovatie (IER) uitvoert.

 

Wat is een ingrijpende energetische renovatie?

Bij een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) worden :

  • minstens de installaties voor verwarming, koeling, warm water volledig vervangen
  • én minstens 75 procent van de bestaande en nieuwe buitenwanden van (het beschermd volume van) de woning geïsoleerd.

Er is alleen sprake van een 'ingrijpende energetische renovatie' als je een bouwaanvraag indient die is opgemaakt door een architect. Met de hulp van de architect krijg je een duidelijk plan van aanpak en vermijd je dat je maatregelen uitvoert die een volgende fase van werken bemoeilijken of duurder maken.

 

Hoe ingrijpend is de energetische renovatie?

De EPB-eisen voor een ingrijpende energetische renovatie worden vanaf 2022 wat strenger. Voor vergunningsaanvragen vanaf 2022 mag het E-peil maximaal E60 zijn, terwijl dat in 2021 nog E70 was.

Met E60 haalt je woning een vergelijkbaar energieprestatieniveau als nieuwbouwwoningen waarvoor de vergunning is aangevraagd in 2015.

E60 of minder is goed haalbaar: de EPB-aangiften van vergunningsaanvragen voor ingrijpende energetische renovaties behaalden in 2018 gemiddeld E51. Met zo’n laag E-peil blijf je levenslang gespaard van te hoge energiefacturen.

Ter herinnering: in ons vorige nummer de-shift-naar-duurzame-verwarming kon je al lezen dat je in een woning die ingrijpend wordt gerenoveerd met vergunningsaanvraag vanaf 2022 geen stookolieketel meer mag plaatsen, zelfs als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.

 

Korting op de onroerende voorheffing

Je krijgt als bonus 5 jaar lang 100 procent korting op de onroerende-voorheffing op jouw ingrijpend energetisch gerenoveerde woning!

Ook wie zijn bouwaanvraag voor een ingrijpende energetische renovatie al indiende in 2020 of 2021 kan deze korting op de onroerende voorheffing krijgen als de woning maximaal E60 haalt.

 

Meer info nodig?

Op websites van de Vlaamse overheid kan je terecht voor meer details over de Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) en voor info over het verlaagd-tarief-voor-de-aankoop-van-de-enige-eigen-woning-met-verbintenis-tot-ingrijpende-energetische-renovatie

 

Een voordelige lening

Als je een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, kan je aansluitend bij het hypothecair krediet voor de verwerving van de woning, een renteloos-renovatiekrediet krijgen.

Heb je de woning met slechte energieprestatie verkregen via erfenis of schenking dan is er de energielening +. Meer info op www.energiesparen.be/energielening

Als je vanaf 1 januari 2023 een renovatiekrediet of een energielening+ afsluit voor een grondige energetische renovatie zou je zelfs een negatieve rente kunnen krijgen. Maar dat moet de Vlaamse regering wel nog definitief beslissen.

Gepubliceerd op vrijdag 31 december 2021
IIER2

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina