naar top

Nieuwe premie voor verwijderen van asbest in combinatie met het leggen van zonnepanelen op niet-woongebouwen die niet verwarmd worden

Vlaanderen telt meer dan 350 000 niet-woongebouwen, zoals loodsen en stallen, met asbestdaken. De eigenaars stellen de interessante investering in zonnepanelen uit omdat er een verbod is op de plaatsing van zonnepanelen op asbestdaken. Daar wil Vlaanderen iets aan doen met een nieuwe premie.

Vlaanderen geeft tijdelijk een premie om een asbestdak te saneren en om te vormen naar zonnedak. Deze asbest- en zonnepanelenpremie geldt uitsluitend voor niet-woongebouwen die niet verwarmd worden.

Je kan rekenen op een premie van 12 euro per vierkante meter als je voor 31 december 2022 de eerste stappen neemt om een asbestdak te saneren. De zonnepanelen moeten op zijn laatst eind 2024 geplaatst zijn en minstens 10 procent van het gesaneerde dak bedekken.

 

Asbest eraf

Schadelijke asbestvezels in golfplaten en leien komen vrij door verwering en veroudering. Om gezondheidsrisico’s te vermijden, kan je een asbestcementen dak of gevel best na ongeveer dertig jaar vervangen. Het wordt alsmaar moeilijker en duurder om het materiaal veilig te verwijderen als je langer wacht. Meer informatie vind je op ovam.vlaanderen.be/asbestdaken-en-gevels.

 

Zon erop

Zonnepanelen installeren is geen kost, maar een slimme investering! Heb je een groot dak? Je neemt best contact met een of meerdere installateurs om de mogelijkheden te bespreken nog voor je de asbest- en zonnepanelenpremie aanvraagt. Ontbreekt het je aan middelen om in een groot zonnedak te investeren maar zoek je toch mogelijkheden om je elektriciteitskosten te verlagen? Burgercoöperaties zoeken voldoende grote schaduwvrije daken om er zonnepanelen op te installeren. Ze leveren je groene stroom aan lage prijzen in ruil voor het gebruik van je dak. In West-Vlaanderen zijn bijvoorbeeld de energiecoöperaties Coopstroom en Beauvent actief. Ze financieren hun projecten met kapitaal samengebracht door gewone burgers.

 

De premie

Je kan de aanvraag voor de premie bij Fluvius indienen tot 31 maart 2023. Daarvoor volstaan een offerte voor de asbestverwijdering en de asbestafvoer en een betalingsbewijs van een voorschot van minstens 10 procent voor de asbestverwijdering en asbestafvoer. Die moeten wel allebei in 2022 gedateerd zijn. 

Landbouwers die aangemeld zijn om deel te nemen aan het sectorprotocol landbouw voor de afvoer van asbestmateriaal (zie ovam.vlaanderen.be/ondersteuning-voor-land-en-tuinbouw) kunnen ook de nieuwe premie krijgen.

Vlaanderen heeft 23 miljoen euro beschikbaar voor de asbest- en zonnepanelenpremie. Dat volstaat voor een oppervlakte van 300 voetbalvelden aan gesaneerde daken en 30 voetbalvelden vol zonnepanelen.

Meer informatie en alle voorwaarden voor de nieuwe tijdelijke premie vind je op energiesparen.be/premie-asbestverwijdering-in-combinatie-met-zonnepanelen-2022.

Gepubliceerd op maandag 16 mei 2022
asbest eraf, zon erop

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina