naar top

Is een thuisbatterij bij zonnepanelen interessant?

Steeds meer gezinnen kiezen voor schone elektriciteit van eigen zonnepanelen. Dat is slim want zo zijn ze niet meer afhankelijk van dure, buitenlandse energie. Hoort daar meteen ook een thuisbatterij bij?

Installateurs van zonnepanelen raden vaak aan om meteen ook een thuisbatterij te installeren bij een nieuwe zonnepaneleninstallatie. Ook in de nieuwe groepsaankoop zonnepanelen van de provincie West-Vlaanderen kan je kiezen voor een thuisbatterij. De reden? Een thuisbatterij verhoogt je zelfverbruik.

Het zelfverbruik (of gelijktijdig verbruik) verhogen

Hoe meer jouw verbruik samenvalt met de momenten waarop de zonnepanelen elektriciteit produceren, hoe minder elektriciteit je moet afnemen van het net en hoe beter voor jouw portemonnee. Veel gezinnen kiezen op het zuiden gerichte panelen, want die hebben de hoogste opbrengst. Zuidgerichte panelen produceren het meest rond de middag.  Een thuisbatterij slaat overdag de zonnestroom op die je niet onmiddellijk verbruikt. Wanneer je dan ’s avonds elektriciteit nodig hebt, verbruik je automatisch eerst de gratis elektriciteit die opgeslagen is in de batterij voordat je dure elektriciteit gaat afnemen van het net.

Welke batterij?

Een zo groot mogelijke batterij is niet de beste keuze. Voor een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 4 kilowattpiek (kWp) is een thuisbatterij van 4 tot 6 kilowattuur (kWh) aan te raden voor een zo goed mogelijke verhouding tussen investering en opbrengst.

Houd ook rekening met de voorwaarden voor de Vlaamse premie voor een thuisbatterij. Meer informatie over deze premievoorwaarden, het premiebedrag en hoe je de premie kunt aanvragen vind je op www.energiesparen.be/thuisbatterij, de website van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap.

Wanneer is een thuisbatterij interessant?

Een thuisbatterij kan interessant zijn voor gezinnen die overdag zelden thuis zijn en op het zuiden gerichte panelen hebben. Een thuisbatterij wordt echter minder rendabel als je vaak of lang op reis gaat.

Op energiesparen.be/thuisbatterij-simulator kan je de terugverdientijd van een thuisbatterij simuleren en inschatten of een thuisbatterij voor jou een goede investering is.

Is een hoog zelfverbruik mogelijk zonder thuisbatterij?

Een hoog zelfverbruik zonder de extra uitgave voor een thuisbatterij is mogelijk als je meestal ’s middags elektrisch kookt, de warmwaterproductie van een elektrische boiler overdag programmeert en/of overdag een elektrische auto oplaadt. Je kan zelfverbruik ook makkelijker maken door niet alle panelen op het zuiden te richten. De totale elektriciteitsproductie is dan wel lager maar meer over de dag gespreid.

Gepubliceerd op vrijdag 06 mei 2022
thuisbatterij

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 66
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina