naar top

Krijg als kmo steun om water te besparen

VLAIO geeft opnieuw steun aan kmo’s die water willen besparen of droogte bestrijden. Via de “Blue Deal” kunt u subsidie krijgen voor acties die waterverbruik verminderen, regenwater bufferen of water hergebruiken na zuivering.

Waterschaarste in Vlaanderen

Zoet water is hoe langer hoe meer een kostbare grondstof. Zorgvuldig omgaan met water is dus een absolute noodzaak. En dat is niet alleen financieel interessant. In vergelijking met andere Europese landen heeft Vlaanderen een overmatig waterverbruik. Bijkomend staat België in de lijst van 164 onderzochte landen op de 23ste plaats wat waterschaarste betreft. Dat is niet goed. We hebben een grote bevolkingsdichtheid met weinig rivieren waaruit water kan hergebruikt worden en een beperkte voorraad grond- en oppervlaktewater. De opwarming van de aarde zal dit verder negatief beïnvloeden.

Het beperken van waterschaarste en de gevolgen van de droogte aanpakken is één van de zes krachtlijnen van de Waterbeleidsnota 2020-2025. De Vlaamse Regering doet dit onder andere met de ambitieuze “Blue Deal”.

Blue Deal

Een eerste oproep om waterbesparende investeringen te doen leverde een besparing van 420 000 kubieke meter water op jaarbasis op. Er werden projecten opgezet waarbij proceswater via allerhande zuiveringstechnieken hergebruikt wordt, alternatieve waterbronnen zoals hemelwater en dokwater aangewend worden en grijs water hergebruikt wordt.

Zelf duurzaam omgaan met water

Het loont de moeite om na te gaan of u water kunt (be)sparen. Zo kunt u investeren in hemelwateropvang en/of infiltratie. Of hemelwater gebruiken voor diverse toepassingen. En u kunt verder gaan dan wat wettelijk verplicht is. Op de webpagina Circulaire Economie Over Water vindt u voorbeelden van bedrijven die reeds een aantal maatregelen toepassen.

Nieuwe oproep

VLAIO lanceert een nieuwe oproep voor kmo’s die laagdrempelig water willen besparen of droogte willen bestrijden. Het doel is om kleinere en middelgrote ondernemingen aan te zetten tot investeringen. Hiervoor wordt 75 miljoen euro vrijgemaakt. Dat gebeurt met EU-middelen. De manier waarop water bespaard wordt kan erg breed zijn en ook ondernemingen waarvan water geen deel uitmaakt van de kernactiviteiten kunnen in aanmerking komen. Een paar voorbeelden: opvang en zuivering van regenwater, zuivering en hergebruik van afvalwater, betere infiltratie van regenwater, beheersystemen voor opvang en infiltratie, waterbemaling, …

Subsidie aanvragen

U kunt een subsidieaanvraag indienen tot 8 juli via de website van het VLAIO. De investeringen die u doet moeten uiteraard efficiënt zijn, maar de mogelijkheden zijn erg ruim. Belangrijk is dat de technologie die aangewend wordt niet op de lijst van mogelijkheden staat die onder de Ecologiepremie Plus (EP+) en de Strategische Ecologiesteun (STRES) vermeld worden. Kleine ondernemingen kunnen rekenen op 20% steun, middelgrote om 10%. Er dient minimaal 10 000 euro geïnvesteerd te worden.

Gepubliceerd op zondag 15 mei 2022
Pomp

Openingsuren & contact

Ondernemen

adres
Vissersstraat 2A8340 Damme
Tel.
050 28 87 53

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina