naar top

Doe de tekencheck!

Had u al eens een tekenbeet? Door de klimaatverandering verhoogt de contactkans. U kunt ze overal in de natuur tegenkomen, ook in onze stad. In Damme is er een gematigd verhoogd risico. Teken komen voor in het bos maar ook elders, misschien zelfs in uw tuin. En van een teek kunt u ziek worden. 

Bent u in de natuur geweest, werkte of speelde u in uw tuin die grenst aan een groenzone, park of bos met veel verschillende planten of een plek waar reeën, everzwijnen, marters, hazen, konijnen, egels of eekhoorns voorkomen? Maak er dan een gewoonte van om 's avonds op tekenbeten te controleren. Bent u gebeten, verwijder de teek en volg de symptomen een maand lang op. 

Hoe sneller u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op een besmetting. Controleer zeker uw knieholtes, liezen, bilnaad, haarlijn, navel, oksels en tenen. Dat zijn de lievelingsplekken van teken. 

Een teek gevonden?

Verwijder de teek rustig en in één beweging. Liefst met een tekenverwijderaar. Noteer wanneer u bent gebeten en controleer de plek een maand lang. Ga naar uw huisarts als er rond de beet een groter wordende kring ontstaat of wanneer u zich grieperig voelt. 

Registreer uw tekenbeet op tekennet.be. Zo helpt u het onderzoek naar tekenziekten vooruit. 

Meer info

Lees op tekenbeten.be tips hoe u kan controleren op tekenbeten en hoe een teek te verwijderen.

Vergeet ook uw huisdieren niet te controleren. Meer info

Gepubliceerd op donderdag 14 juli 2022