naar top

Nieuwe, tijdelijke premie voor dak- en zoldervloerisolatie, geplaatst door een doe-het-zelver

Een huis verliest tot 30 procent van de warmte door het dak als er geen dak- of zoldervloerisolatie is. Voldoende isolatie in het dak of de zoldervloer is dan ook de absolute prioriteit in elke woning.

Omdat de meeste warmte ontsnapt via het dak, valt daar ook met voldoende isolatie de meeste winst te rapen. Bovendien is dak- en zoldervloerisolatie een redelijk gemakkelijke en goedkope isolatietechniek, waarvoor je geen vergunning nodig hebt.

Met de hoge energiefacturen die ons deze winter te wachten staan, mag een dik pakket isolatie in geen enkel dak ontbreken.

Iedereen kan een Mijn VerbouwPremie krijgen als hij door een aannemer dak- of zoldervloerisolatie laat plaatsen in een woning die minstens 15 jaar oud is. Eigenaar-bewoners met een laag- of middeninkomen kunnen bovendien een voordelige (momenteel zelfs renteloze) Mijn Energielening krijgen om de aannemer te betalen. Ook onder meer Verenigingen van mede-eigenaars en sommige verhuurders kunnen deze Mijn VerbouwLening krijgen.

Maar het is soms moeilijk om meteen een aannemer te vinden die de isolatieklus kan uitvoeren. Daarom is er tijdelijk een premie voor wie zijn dak of zoldervloer zelf isoleert. Deze tijdelijke premie wordt niet opgenomen in Mijn VerbouwPremie, maar kan je aanvragen via fluvius.be/premie-dak-of-zoldervloerisolatie-doe-het-zelf

Kan de zolder verwarmd worden? Dan is alleen dakisolatie toegestaan. Bij een zolder die niet kan worden verwarmd, kun je een premie voor dakisolatie of voor zoldervloerisolatie aanvragen, niet voor allebei.

Je moet bij de aanvraag van de premie foto’s voegen die aantonen dat je de isolatie hebt geplaatst. Je neemt dus best foto’s voor en na de uitvoering van de isolatiewerken.

Hoeveel premie?

De basispremie bedraagt 6 euro per vierkante meter en 8 euro per vierkante meter voor wie een huishoudelijke aansluiting met uitsluitend nachttarief heeft. Dat is een apart tarief voor wie zijn huis elektrisch verwarmt. De premie is 50 procent hoger voor beschermde afnemers.

De premie bedraagt dus 9 euro per vierkante meter voor beschermde afnemers zonder uitsluitend nachttarief en 12 euro per vierkante meter voor beschermde afnemers met uitsluitend nachttarief.

Voor welke woningen?

De premie is voor woningen en appartementen/appartementsgebouwen die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2006 of waarvoor de aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning dateert van voor deze datum.

Hoeveel isolatie?

Vroeger werden daken vaak onvoldoende geïsoleerd. Voor de premie moet de Rd-waarde van de nieuwe of extra isolatielaag minstens 4,5 m² K/W bedragen. De Rd-waarde of warmteweerstand van een isolatielaag geeft aan hoe goed een isolatiemateriaal van een bepaalde dikte isoleert. Hoe groter deze Rd-waarde, hoe meer weerstand de isolatielaag biedt tegen warmteverlies en hoe beter de laag dus isoleert.

Hoe dik de isolatie moet zijn om een Rd-waarde van minstens 4,5 m² K/W te bereiken, hangt af van de lambdawaarde van het materiaal. Isolatiemateriaal met een lage lambda-waarde isoleert goed. Hierdoor kan een dunnere laag isolatie soms dezelfde of betere prestaties leveren dan een dikkere laag van materiaal met een hogere lambda-waarde. Deze lambda-waarde wordt uitgedrukt in Watt per meter Kelvin (W/mK).

De Rd-waarde wordt berekend door de dikte van de isolatielaag (in meter) te delen door de lambda-waarde van het materiaal. Een voorbeeld: voor glaswol met lambda-waarde 0,035 W/mK en een dikte van 18 cm, is de Rd-waarde 0,18 m/0,035 W/mK = 5,1 m²K/W.

Welke facturen?

Facturen voor het aangekochte isolatiemateriaal vanaf 1 juli 2022 tot en met 30 april 2023 komen in aanmerking.

De factuur vermeldt minstens:

1° naam en adres van de investeerder;

2° de soort, het merk en het type van het isolatiemateriaal;

3° de kostprijs van het materiaal;

4° het aantal vierkante meter isolatiemateriaal;

5° de dikte van het isolatiemateriaal;

6° de Rd-waarde van het isolatiemateriaal.

Wanneer kan doe-het-zelf?

Een hellend dak dat in goede staat is aan de binnenkant isoleren, is in principe goed zelf te doen als je handig bent. Ook de isolatie van de vloer van een onverwarmde zolder is haalbaar.

De isolatie van een plat dak of van een hellend dak aan de buitenkant laat je beter over aan een isolatiespecialist.

Correcte plaatsing

De dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers is vroeger afgeschaft omdat de isolatie vaak niet goed aangebracht zou zijn. Een vakman zou dit beter kunnen. Nu komt er toch een nieuwe premie omdat het volgens de Vlaamse regering moeilijk is om een aannemer te vinden die de werkzaamheden nog tijdens dit stookseizoen kan uitvoeren.

Een correcte uitvoering is natuurlijk belangrijk opdat je maximaal energie zou sparen. Kieren en spleten zijn absoluut uit den boze. Plaats ook een stevig dampscherm en tape de naden goed af.

 

Is je dak nog niet geïsoleerd? Of is de isolatie niet dik genoeg of niet mooi aansluitend geplaatst? Ontbreekt een dampscherm waardoor de isolatie vochtig geworden is en aan vervanging toe? De dakisolatiepremie voor doe-het-zelf was eerder afgeschaft maar is nu tijdelijk terug. Dit kan wel eens de laatste kans zijn voor de doe-het-zelver om een premie te krijgen voor het aangekochte isolatiemateriaal.

De volledige voorwaarden voor de premie vind je op

fluvius.be/infofiche-investeerder

Gepubliceerd op maandag 10 oktober 2022
dakisolatie

Openingsuren & contact

Milieu

adres
Vissersstraat 2A8340 Moerkerke (Damme)
Tel.
050 28 87 68
Nieuwsoverzicht

Deel deze pagina